Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Πωλ Κρούγκμαν: Η αυστηρή λιτότητα... διώχνει τις επενδύσεις


17/10/2013

«Καμπανάκι» για τη μεγάλη... παγίδα που κρύβει η αυστηρή λιτότητα χτυπά ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος επισημαίνει -φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα- πως οι σκληρές περικοπές δεν πρόκειται να προσελκύσουν ποτέ επενδύσεις.

Σε άρθρο του στους «New York Times» ο Κρούγκμαν τονίζει, αναφερόμενος και στη δεινή οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, πως «εάν οι πολίτες ή η κυβέρνηση κάνουν περικοπές, τότε η οικονομία συρρικνώνεται και η συρρίκνωση της οικονομίας μειώνει τη βούληση για επενδύσεις, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και αυτές».

Στη συνέχεια, ο 60χρονος οικονομολόγος επιτίθεται στους υποστηρικτές της λιτότητας, υποστηρίζοντας: «Εάν πιστεύουν πως οι περικοπές στις δαπάνες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οδηγούν σε περισσότερες και όχι λιγότερες επενδύσεις, ποιος είναι ο μηχανισμός; Πώς η περικοπή στις δαπάνες μου θα δώσει στις επιχειρήσεις έναν λόγο για να ξοδέψουν περισσότερα;».

Στην «επίθεση» που εξαπολύει προς τη λιτότητα αναφέρεται και στην ελληνική περίπτωση, παραθέτοντας πίνακα που έχει φτιάξει με στοιχεία της Eurostat και του ΔΝΤ, ο οποίος παρουσιάζει και συγκρίνει τις αλλαγές στις πραγματικές επενδύσεις από το 2009 έως το 2013, όπου εφαρμόστηκε η λιτότητα:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία φυσικά, αλλά ακόμη και χωρίς την Ελλάδα υπάρχει ένας καθαρά αρνητικός συσχετισμός μεταξύ της κυβερνητικής λιτότητας και των επενδύσεων», σημειώνει ο Κρούγκμαν, ο οποίος προ διμήνου είχε εξαπολύσει πυρά κατά της τρόικας.


Σύγκριση
Ειδικότερα, τότε προέβη σε σύγκριση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με αυτήν της Ινδονησίας το 1997, λέγοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να επανακάμψει λόγω του ευρώ και των πιέσεων των δανειστών που επιμένουν να επαναλαμβάνουν λάθη του παρελθόντος.

Θεωρεί απαράδεκτο και επικίνδυνο για την κοινωνία και το μέλλον της χώρας το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Όπως εξηγεί «η περιοριστική πολιτική σε περιόδους ύφεσης δεν έχει οικονομική λογική και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το κοινωνικό οικοδόμημα».

«Εύθραυστη» χαρακτήρισε στο μεταξύ την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, ο οποίος έδειξε να κατανοεί τη δυσφορία των Ευρωπαίων για τα μέτρα λιτότητας, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σέβομαι τις προσπάθειες των Ελλήνων, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου πώς κρίνει το γεγονός ότι οι Έλληνες βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και κατά πόσον πιστεύει πως η Ελλάδα προσπαθεί αρκετά, ο κ. Ράινφελντ απάντησε: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη συγκυρία, έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά το επίπεδο του χρέους είναι πολύ υψηλό. Γι' αυτό εξακολουθεί να είναι εύθραυστη η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου