14/10/2013
Μετά τον Δεκέμβριο παραπέμπουν τη συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ανέφερε πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. «Όχι» του Άσμουσεν στην μετακύλιση.
Πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο-Ιανουάριο δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, καθώς οι πιστωτές θέλουν να έχουν πιο πλήρη στοιχεία στη διάθεσή τους για τις ανάγκες της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι η Αθήνα αγωνίζεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, διευκρίνισε ωστόσο ότι ο μεταρρυθμιστικός δρόμος είναι ακόμη μακρύς και απέφυγε να πει εάν θα απαιτηθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα.
Άσμουσεν: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Ήταν εξαρχής γνωστό ότι δεν επρόκειτο για ένα Eurogroup αποφάσεων, αλλά ένα Eurogroup συζητήσεων και διαπιστώσεων. Καλών διαπιστώσεων για την Ιρλανδία, η οποία εξέφρασε την πρόθεση να βγει από το πρόγραμμα τον Δεκέμβριο, όμως μέχρι τότε καλείται και εκείνη να τηρήσει «προαπαιτούμενα». Άλλωστε, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι όροι της αποχώρησης από το πρόγραμμα θα αποφασιστούν τον Νοέμβριο. Λιγότερο καλές είναι οι διαπιστώσεις για την Ελλάδα. Τον τόνο για την ελληνική υπόθεση φρόντισε να τον δώσει στο προοίμιο ο Γιοργκ Άσμουσεν. Το στέλεχος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Τρόικα έχει διακοπεί και εναπόκειται πλέον στην ελληνική πλευρά να κάνει ό,τι απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με λίγα λόγια ο Άσμουσεν είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «τρέξει» να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014. « Η αποστολή αξιολόγησης στην Αθήνα έχει διακοπεί, εξαρτάται λοιπόν από τις ελληνικές αρχές να κάνουν ό,τι απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Και είναι πρωτίστως σημαντικό να κλείσουν το μεγάλο δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για το 2014», επισήμανε το στέλεχος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ.
Δεν μιλάμε για νέο πρόγραμμα
Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό, ο Γιοργκ Άσμουσεν απέφυγε να κάνει λόγο για τρίτο πακέτο, αλλά για συμπλήρωμα ή διόρθωση του τρέχοντος πακέτου προκειμένου να βρεθούν περίπου έξι δισεκατομμύρια στο δεύτερο μισό του επόμενου χρόνου. Εδώ ο Άσμουσεν αποφεύγει επίσης τις προβλέψεις, θίγοντας το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. «Θα μελετήσουμε τρόπους ώστε να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του τρέχοντος προγράμματος. Δεν μιλάμε για νέο πρόγραμμα, αλλά για ένα κενό 5-6δις€ κατά το β' μισό του 2014 και εξαρτάται από τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν οπότε δεν μπορώ να γίνω σαφέστερος. Δεν υπάρχει πάντως περίπτωση κάλυψης του κενού με την μετακύλιση ομολόγων γιατί αυτό θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότησης που αντίκειται στο καταστατικό της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ.
Ο Άσμουσεν χαράζει έτσι κόκκινες γραμμές, απορρίπτοντας στην ουσία την πρόταση Στουρνάρα για την μετακύλιση της λήξης ομολόγων, καθώς αυτό ισοδυναμεί με απευθείας χρηματοδότηση κράτους από την ΕΚ, η οποία απαγορεύεται.
Το τρίπτυχο (δημοσιονομικό κενό, χρηματοδοτικό κενό και βιωσιμότητα του χρέους) έρχεται να συμπληρώσει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν λέγοντας ότι η ευρωζώνη θα ασχοληθεί με τη βιωσιμότητα του χρέους κάποια στιγμή μέσα στο 2014 κι αφού διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειστές θα αναμένουν τα στοιχεία της Eurostat και γιατί όχι και τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου