Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία


18/10/2013

Αίσθηση προκαλούν στη Γαλλία οι εκλογικές επιτυχίες του Εθνικού Μετώπου υπό την Μαρίν Λεπέν. Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κρίσιμες θεωρούνται οι ευρωεκλογές.

Η επικράτηση του Εθνικού Μετώπου στις τοπικές εκλογές του Μπρινιόλ την περασμένη Κυριακή ήταν μία απρόσμενη νίκη απέναντι στο «δημοκρατικό μέτωπο» της κεντροδεξιάς και των σοσιαλιστών. Πρόσφατη δημοσκόπηση ενόψει των ευρωεκλογών του 2014 εμφανίζει μάλιστα το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ως πρώτη δύναμη, ενώ η ίδια φέρεται να συγκεντρώνει θετικά σχόλια από το 42% των Γάλλων ψηφοφόρων, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ δεν ξεπερνά το 35%.

Η ίδια η Λεπέν αρνείται τον χαρακτηρισμό του κόμματός της ως «ακροδεξιού» και φαίνεται ότι, σε αντίθεση με τον πατέρα της και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν, αρχίζει να πείθει και τους ψηφοφόρους γι' αυτό. Μία εξήγηση δίνει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Έβελυν Γκέπχαρντ, η οποία έχει ζήσει πολλά χρόνια στη Γαλλία: «Η Μαρίν Λεπέν έχει αλλάξει το πολιτικό λεξιλόγιο του κόμματος, έχει αποβάλει την ωμότητα της έκφρασης, αλλά κατά βάση οι ιδέες της παραμένουν αναλλοίωτες». Η φιλελεύθερη Γαλλίδα ευρωβουλευτής Συλβί Γκουλάρντ πιστεύει ότι «η Λεπέν παίζει με τον φόβο του κόσμου και από αυτήν την άποψη είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από τον πατέρα της».


Κερδισμένοι από την κρίση οι ακροδεξιοί

Οι πολιτικοί των κομμάτων εξουσίας όχι μόνο δεν «δαιμονοποιούν» πλέον το Εθνικό Μέτωπο, αλλά και προσαρμόζονται στην τακτική του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς κατηγόρησε τους μετανάστες Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για έλλειψη προσαρμοστικότητας στη γαλλική κοινωνία και ο πρόεδρος Ολάντ παρέμεινε απαθής σε αυτήν τη δήλωση, γνωρίζοντας προφανώς ότι την ασπάζεται το 77% των Γάλλων ψηφοφόρων. Αλλά αυτό που φαίνεται να ευνοεί περισσότερο την άνοδο κομμάτων όπως το «Εθνικό Μέτωπο» είναι η οικονομική κρίση. «Πολύς κόσμος- όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη- έχει την αίσθηση ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της πολιτικής» λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Έβελυν Γκπέπχαρντ.

Η Γαλλίδα Συλβί Γκουλάρντ συμπληρώνει ότι «πολλοί Γάλλοι υποφέρουν από την οικονομική κρίση και σε κάποιες γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία, πολλοί υποτιμούν το φαινόμενο αυτό». Ιδιαίτερα η αυξανόμενη ανεργία των νέων ωθεί όλο και περισσότερους απελπισμένους ψηφοφόρους σε εκείνους που τους υπόσχονται εύκολες λύσεις, επισημαίνει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής και προειδοποιεί: «Ασφαλώς η σταθερότητα του νομίσματος είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική σταθερότητα στις χώρες γύρω από τη Γερμανία».


Το κρίσιμο τεστ των ευρωεκλογών

Λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε όλη την Ευρώπη, από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι την Ουγγαρία και την Ολλανδία. Εξαίρεση αποτελεί μέχρι στιγμής η Γερμανία. Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Έβελυν Γκέπχαρντ η εξήγηση είναι ότι «λειτουργεί ακόμη το ταμπού της ακροδεξιάς στη Γερμανία» ενώ φαίνεται να έχει εξασθενήσει στη Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 θα αποτελέσουν σημαντικό τεστ για τα ακραία κόμματα, που ευνοούνται μάλιστα και από την «χαλαρή ψήφο» σε μία τέτοια εκλογική αναμέτρηση.

«Η αλήθεια είναι», τονίζει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Συλβί Γκουλάρντ, «ότι πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι' αυτό αγνοούν την πραγματική σημασία των ευρωεκλογών». Η Γαλλίδα πολιτικός ελπίζει ότι «οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, οι δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών θα υψώσουν τη φωνή τους, αναδεικνύοντας την πραγματική σημασία των ευρωεκλογών».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου