17/10/2013
Οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και αέριο τις οδηγούν σε αδιέξοδο
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο) που τις καθιστά μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τις ξένες επιχειρήσεις, περιέγραψαν εκπρόσωποι της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Για πρώτη φορά, εργοδότες και εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας από την πολιτεία να δώσει λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν αφού, όπως υποστηρίζουν, ενώ το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά 30% τα χρόνια της κρίσης, το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα όλες οι θυσίες των εργαζομένων να μην έχουν αντίκρισμα. «Δεν ζητάμε χαμηλές τιμές ενέργειας, αλλά ανταγωνιστικές. Δεν ζητάμε επιδότηση, ούτε επιβάρυνση του Έλληνα καταναλωτή. Ζητάμε εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας αφού πληρώνουμε ως και διπλάσιες τιμές σε σχέση με τους ξένους ομολόγους μας» ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης.
Ο κ. Αντώνης Κοντολέων, μέλος του ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ, δήλωσε: «Το κόστος εξαγωγών για τη βιομηχανία, λόγω της ακριβής ενέργειας, είναι σήμερα το υψηλότερο στην Ευρώπη και κάνουμε "εξαγωγές ανάγκης" απλώς και μόνο για να παραμείνουν ανοικτά τα εργοστάσια. Το κόστος της πρώτης ύλης είναι σχεδόν παντού το ίδιο και το εργατικό κόστος έχει μειωθεί στη χώρα μας. Οι εταιρείες μας έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια, εφαρμόζουν τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, ιδίως στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, και έχουμε τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια. Μόνο αν το κόστος ενέργειας γίνει ανταγωνιστικό, η βιομηχανία θα γίνει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Νίκος Μαρίου, γενικός διευθυντής της ΣΙΔΕΝΟΡ, είπε για τον κλάδο της χαλυβουργίας ότι το κόστος ενέργειας στη χαλυβουργία είναι το 55% του κόστους παραγωγής τη στιγμή που το εργατικό είναι 20%. Και ενώ το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά 30% τα χρόνια της κρίσης, το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 50%. «Πετάμε λεφτά σε ένα πηγάδι δίχως πάτο» σημείωσε και συνέχισε: «Ενας από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους, η χαλυβουργία, υπολειτουργεί και παράγει μόλις 300.000 τόνους χάλυβα, όταν το 2007 που λειτουργούσαμε στο 80% της δυναμικότητάς μας η παραγωγή των χαλυβουργείων ήταν 2,5 εκατ. τόνοι. Η βιομηχανία είναι αυτή που στηρίζει το σύστημα τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει ζήτηση. Αν κλείσουμε, όπως μας αναγκάζουν, το κόστος για τον καταναλωτή θα εκτοξευτεί».
Ο κ. Δημήτρης Κολαΐτης, γενικός γραμματέας της ΕΒΙΚΕΝ, στην ομιλία του είπε ότι η βιομηχανία είναι ο πρώτος κλάδος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και στηρίζει την απασχόληση με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Οι επιχειρήσεις αυτές που παράγουν πλούτο για τη χώρα μας έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία 5 χρόνια με δυσβάσταχτες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, μέσω των φόρων και των τελών, κατά 50% στην υψηλή τάση και 100% στη μέση τάση. Η ενέργεια είναι στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ, η οποία αναθεωρεί τις πολιτικές της και στρέφεται στην υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας καθώς στην περίοδο της κρίσης χάθηκαν 3 εκατ. θέσεις στον δευτερογενή τομέα».
Ο κ. Πάρης Γραβουνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, επεσήμανε ότι «στη Βουλγαρία το κόστος ενέργειας είναι 60 ευρώ/MWh όταν στην Ελλάδα είναι στα 100 ευρώ/MWh. Σκεφτείτε ότι η Κομοτηνή απέχει 17 χλμ. με τη διάνοιξη του κάθετου άξονα από τη Βουλγαρία. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να περιμένουμε. Η ενέργεια κατέληξε να γίνει αυτοσκοπός και όχι φορέας ανάπτυξης. Είμαστε δέσμιοι μιας πολιτικής δίχως αύριο. Όταν μάλιστα διορθωθούν οι οικονομικοί δείκτες και οι εξαγωγές τρίτων χωρών προς την Ελλάδα παύσουν να θεωρούνται υψηλού ρίσκου, θα πλημμυρίσουμε με εισαγόμενα προϊόντα χωρίς να έχουμε φροντίσει να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή».
Ο κ. Ιωάννης Τσάρας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, είπε ότι η εταιρεία πληρώνει το φυσικό αέριο σε τιμή κατά 62% υψηλότερη από τον μέσο όρο που πληρώνει η ευρωπαϊκή λιπασματοβιομηχανία και ότι η επιβολή εν μέσω κρίσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο 15% είναι αδιανόητη. «Σε έξι μήνες, το πολύ έναν χρόνο, δεν θα υπάρχει βιομηχανία εντάσεως ενέργειας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) κ. Γιάννης Στεφανόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Κάναμε θυσίες, μειώθηκε το κόστος εργασίας κατά 30% γιατί αγωνιούμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας. Κάναμε κινητοποιήσεις για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, να παραμείνει ζωντανή η βιομηχανία, γιατί η βιομηχανία δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και πλούτο στην κοινωνία. Οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να κρατηθούν. Όταν η MW κοστίζει 32 ευρώ στη Γαλλία, 35 ευρώ στην Ισπανία, γιατί στην Ελλάδα κοστίζει 80 ευρώ; Αποδεικνύεται όμως ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχτεί η παραγωγή σε μια χώρα που δεν είχε και ούτε έχει ενεργειακή και βιομηχανική πολιτική».
Πηγή
Ακόμα μία απόδειξη της εσκεμμένης καταστροφής που προκαλούν στη χώρα μας η Γερμανία και το ΔΝΤ. Μειώνουν τους μισθούς με τα μνημόνια τους για ν' αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας κι απ' την άλλη αυξάνουν την τιμή της ενέργειας με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται η όποια ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται με τις μειώσεις αυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου