Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Στίγκλιτς: Μια από τα ίδια το 2014 - Η Η Μεγάλη Αδιαθεσία τραβά σε μάκρος


8/1/2014

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για άλλη μία κρίση σε άλλη μία χώρα της ζώνης του ευρώ»

H κρίση θα συνεχιστεί και το 2014 εκτιμά ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία.

«Υπάρχει κάτι θλιβερό στις ετήσιες ανασκοπήσεις των τελευταίων πέντε ετών, του διαστήματος δηλαδή που έχουμε διανύσει από την έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Ναι, αποφύγαμε μια Μεγάλη Ύφεση υπ' αριθμόν 2, αλλά βρεθήκαμε σε μια Μεγάλη Αδιαθεσία, με ελάχιστη αύξηση του εισοδήματος για ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών στις προηγμένες οικονομίες. Μπορούμε να περιμένουμε μία από τα ίδια το 2014», γράφει χαρακτηριστικά ο Νομπελίστας οικονομολόγος.

«Στις ΗΠΑ, το μέσο εισόδημα συνέχισε τη φαινομενικά αμείλικτη πτώση του. Για τους άνδρες εργαζομένους, το εισόδημα έχει μειωθεί σε επίπεδα κάτω από εκείνα των τελευταίων 40 ετών. Η ύφεση στην Ευρώπη τελείωσε το 2013, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί υπεύθυνα ότι ακολούθησε η ανάκαμψη. Περισσότεροι από το 50% των νέων στην Ισπανία και στην Ελλάδα παραμένουν άνεργοι», τονίζει ο Στίγκλιτς.

«Η συνεχιζόμενη στασιμότητα στην Ευρώπη είναι ήδη κάτι κακό, και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για άλλη μία κρίση σε άλλη μία χώρα της ζώνης του ευρώ, αν όχι το επόμενο έτος, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον», προσθέτει.

«Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το βασικό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 παρέμεινε η έλλειψη της παγκόσμιας συνολικής ζήτησης. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι υπάρχει μια έλλειψη πραγματικών αναγκών για υποδομές, για να πάρουμε ένα παράδειγμα. Το παγκόσμιο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται ανίκανο να ανακυκλώσει τα πλεονάσματα του κόσμου για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Και η κυρίαρχη ιδεολογία μας εμποδίζει να σκεφθούμε εναλλακτικές ρυθμίσεις», προσθέτει ο Στίγκλιτς.

«Έχουμε μια παγκόσμια οικονομία της αγοράς που δε λειτουργεί. Έχουμε ανικανοποίητες ανάγκες και υποχρησιμοποιούμενους πόρους. Το σύστημα δεν παρέχει οφέλη για μεγάλα τμήματα των κοινωνιών μας. Και η προοπτική για σημαντική βελτίωση το 2014, ή στο εγγύς μέλλον, δε φαίνεται ρεαλιστική. Τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πολιτικά συστήματα φαίνονται ανίκανα να εισάγουν τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Ίσως η παγκόσμια οικονομία θα τα πάει λίγο καλύτερα το 2014 από ό,τι το 2013, ή ίσως όχι», καταλήγει ο Στίγκλιτς.

Πηγή

Η πρωτότυπη δημοσίευση στα αγγλικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου