Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Το μέλλον ανήκει στα «έξυπνα εργοστάσια»


12/1/2014

Η δικτύωση αλλάζει μια για πάντα την παραγωγή στα εργοστάσια. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν πλέον για Βιομηχανία 4.0, αλλά και για Smart Factory, τα «Έξυπνα Εργοστάσια». Πώς όμως διαμορφώνεται η κατάσταση στη Γερμανία;

Για τις περισσότερες γερμανικές βιομηχανίες ο όρος Smart Factory αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής τους, όπως δείχνει έρευνα της εταιρίας PriceWaterhouseCoopers. Στην πράξη, περίπου το 20% των μονάδων παραγωγής στη Γερμανία ελέγχεται σήμερα με τη βοήθεια συστημάτων πληροφορικής.

«Περίπου το 50% των επιχειρήσεων σχεδιάζει ένα Smart Factory», λέει στην DW ο Μίχαελ Ρας από την PwC. Ένα επίσης ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι η εφαρμογή του σχεδίου διαρκεί λιγότερο από ένα χρόνο. Οι περισσότερες βιομηχανίες όμως έχουν προβλέψει ένα μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής.

Με τη βοήθεια της δικτύωσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην παραγωγή και το σημαντικότερο βελτίωση της ποιότητας. Ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ από το βιομηχανικό τμήμα της Siemens στην πόλη Αμπεργκ αναφέρει ότι η παραγωγή έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή τα λάθη ανά τεμάχιο έχουν περιοριστεί σε 12 ανά 1 εκ.


Βελτίωση της παραγωγής και χαμηλότερο κόστος

Στο πλεονεκτήματα του «Έξυπνου Εργοστασίου» συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από τον σχεδιασμό μέχρι τη διάθεση ενός νέου προϊόντος στην αγορά. «Με τη νέα μέθοδο έχουμε πελάτες που προμηθεύονται το νέο προϊόν στο μισό χρόνο από ότι παλαιότερα», λέει ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ.

Αφετηρία για την τεχνολογία της δικτύωσης της βιομηχανικής παραγωγής ήταν οι διακυμάνσεις στην ποιότητα της πρώτης ύλης ή και η φθορά των μηχανών. Με τη βοήθεια της δικτύωσης τέτοιου είδους προβλήματα επιλύθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Επιτυχίες στην διάδοση και καθιέρωση της δικτύωσης καταγράφει και η Τ-Systems θυγατρική της Deutsche Telekom. Όπως, για παράδειγμα, στα συστήματα λογιστικής οργάνωσης του λιμανιού στο Αμβούργο. Οι διακίνηση των προϊόντων βελτιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που το συνολικό κόστος μειώθηκε κατά 10%.

Η έκθεση της PwC δείχνει ωστόσο ότι πολλά γερμανικά εργοστάσια δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τη δικτύωση της παραγωγής. Ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ από τη Siemens όμως έχει διαφορετική άποψη. Θεωρεί ότι η Γερμανία έχει κατακτήσει στον τομέα αυτό μια διπλή πρωτιά. Τόσο ως παραγωγός της τεχνολογίας δικτύωσης της παραγωγής, όσο και ως χρήστης της στις μονάδες παραγωγής. Κάνει μάλιστα λόγο για πλήθος «πιλοτικών εργοστασίων» που αποτελούν πόλο έλξης για ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου