17/12/2013
Επιστροφή στην ύφεση «δείχνει» ο PM - Καμπανάκι και από Ντράγκι
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τον δείκτη PMI. Η θετική αυτή εξέλιξη όμως επισκιάστηκε από την επιδείνωση των επιδόσεων της Γαλλίας που αναδεικνύεται σε νέο «μεγάλο ασθενή» της περιοχής, τη στιγμή που η Γερμανία ανεβάζει εκ νέου ταχύτητα και αμβλύνονται οι ανησυχίες για πολλές από τις προβληματικές χώρες της περιφέρειας (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία).
Ειδικότερα, ο Σύνθετος Δείκτης PMI της Ευρωζώνης (που περιλαμβάνει μεταποίηση και υπηρεσίες) διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από 51,7 τον προηγούμενο Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε ο κλάδος της βιομηχανίας (με τον επιμέρους δείκτη να σημειώνει άλμα στις 52,7 μονάδες σε υψηλό 21 μηνών). Αντιθέτως, ο δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε ελαφρά στις 51 μονάδες από 51,2 τον Νοέμβριο. Από πλευράς χωρών, ξεχώρισε ο... συνήθης ύποπτος, δηλαδή η Γερμανία: Σύμφωνα με τη Markit που επεξεργάζεται τα σχετικά στοιχεία, οι επιδόσεις της γερμανικής «ατμομηχανής» παραπέμπουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρέχον τρίμηνο (έναντι 0,2% για το σύνολο της Ευρωζώνης). Αισιόδοξη εκτίμηση που συμμερίζεται και η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank, η οποία στη μηνιαία της έκθεση προέβλεψε «δυναμική ανάκαμψη» κατά τη χειμερινή περίοδο, με καταλύτη την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας.
Ρηχή ύφεση
Στον αντίποδα, τα στοιχεία για τη Γαλλία, όπου τόσο ο κλάδος της μεταποίησης όσο και αυτός των υπηρεσιών συρρικνώθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων μηνών, παραπέμπουν σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0,1% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ότι το γαλλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% και κατά το προηγούμενο τρίμηνο, αυτό θα σηματοδοτούσε την επιστροφή της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Ευρωζώνης σε «ρηχή» ύφεση, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω τη θέση του προέδρου Ολάντ.
Το Παρίσι αποστασιοποιείται από τα σενάρια επιστροφής στην ύφεση, με την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία INSEE να κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% και 0,4% αντίστοιχα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Όμως, ο προβληματισμός για τις προοπτικές της χώρας εντείνεται διεθνώς, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την S&P. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το Σαββατοκύριακο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Journal du Dimanche κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να «φρενάρει» τη συνεχή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να βασίζεται στις αυξήσεις φόρων για να βελτιώσει την δημοσιονομική της θέση.
Εμπορικό ισοζύγιο
Σε κάθε περίπτωση, η διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου αλλά και η φύση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη (το ότι δηλαδή στηρίζεται στη Γερμανία και στον εξαγωγικό της κλάδο) αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου που δημοσίευσε η Eurostat: Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013, η Γερμανία εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ, ύψους 148,3 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η Γαλλία είχε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (57,5 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με έλλειμμα 14,5 δισ. ευρώ), με μείωση των εξαγωγών της κατά 2% το εξεταζόμενο διάστημα..
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου