Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

FT: Κρίση παραγωγικότητας στη διεθνή οικονομία


15/1/2014

Του Chris Giles (Λονδίνο)

Για πρώτη φορά σε πολλές δεκαετίες, η παραγωγικότητα στον πλανήτη έμεινε στάσιμη. Γιατί ο κόσμος αδυνατεί να μετατρέψει την εργασία και το κεφάλαιο σε αγαθά και υπηρεσίες. Η ανύπαρκτη ζήτηση και η ανεπάρκεια της σύγχρονης τεχνολογικής καινοτομίας.

Κρίση παραγωγικότητας έχει καθηλώσει την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν κατάφεραν πέρσι να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.

Αποδεικνύοντας ότι η υποτονική ζήτηση παγώνει κάθε καινοτομία, το Conference Board, διεθνές think-tank, δήλωσε ότι το δραματικό αποτέλεσμα των μεγεθών του 2013 ήταν η αποδυνάμωση της δυνατότητας του κόσμου να μετατρέπει την εργασία και το κεφάλαιο σε αγαθά και υπηρεσίες.

Το Conference Board αναφέρει: «Το πάγωμα μοιάζει να είναι το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, που μείωσε την παραγωγική αξιοποίηση πόρων, η οποία με τη σειρά της προφανώς ευθύνεται για τον συνδυασμό της ανελαστικότητας στις αγορές και της στασιμότητας στην καινοτομία».

Η απουσία ανάπτυξης στην καθολική αποδοτικότητα -την οποία οι οικονομολόγοι αποκαλούν παραγωγικότητα όλων των παραγόντων- το 2013 είναι το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες ταχείες βελτιώσεις στην αξιοποίηση κεφαλαίων και στις εργατικές εισφορές. Επίσης, η ανάπτυξη της παραγωγικότητας των εργαζομένων επιβραδύνθηκε επί τρίτο συνεχόμενο έτος.

Η διολίσθηση της καθολικής παραγωγικότητας συνεχίζει την τάση των πρόσφατων ετών, κατά τα οποία η αποδοτικότητα των αναδυόμενων αγορών επιβραδύνθηκε και των ανεπτυγμένων μειώθηκε.

Αν και τα στοιχεία αφορούν συνολικά τις οικονομίες, εταιρείες που βρίσκονται στην αιχμή της υποχώρησης της παραγωγικότητας έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειες να βελτιώσουν την κατάσταση. Οι μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένων των BHP Billiton και Rio Tinto, για παράδειγμα, είναι μεταξύ αυτών που προσπαθούν να αντιστρέψουν την ανησυχητική μείωση της παραγωγικότητας σταματώντας ακριβές επενδύσεις σε νέα σχέδια προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την απόδοση από τις υφιστάμενες δραστηριότητες.

Ο Bart van Ark, ανώτατος οικονομολόγος του Conference Board, σχολίασε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η αποκλιμάκωση στη βελτίωση της παραγωγικότητας είναι το αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης που αποδυναμώνει την παραγωγή ή οι σημαντικές καταναλωτικές καινοτομίες είναι αυτές που δεν φέρνουν ουσιώδη βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα.

Το πρώτο ενδεχόμενο σχετίζεται με την άποψη της σχολής της μόνιμης στασιμότητας, που δημιούργησε πέρσι ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, ενώ το δεύτερο ενδεχόμενο που θέτει ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμότητα της σύγχρονης τεχνολογίας έχει εγείρει ο καθηγητής Robert Gordon του Northwestern University.

«Πιθανότατα είναι λίγο κι από τα δύο... Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση», απαντά ο κ. van Ark.

Το Conference Board στην ετήσια έκθεσή του για την παραγωγικότητα χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών του πλανήτη, την αύξηση στις ώρες εργασίας και την ανάπτυξη των φρέσκων κεφαλαίων, για να υπολογίζει την αποδοτικότητα κάθε χώρας.

Προκύπτει ότι διεθνώς η ανάπτυξη της εργατικής παραγωγικότητας επιβραδύνθηκε από 1,8% το 2012 σε 1,7% το 2013, ενώ το 2010 βρισκόταν στο 3,9%. Η συνολική παραγωγικότητα συρρικνώθηκε 0,1%.

Στις ΗΠΑ, η βελτίωση παραγωγικότητας των πρώτων χρόνων της κρίσης παρέμεινε αφανής το 2013, με την εργατική παραγωγικότητα σταθερή στο 0,9% το 2013. Παρ' όλα αυτά, οι τάσεις για τις ΗΠΑ παραμένουν καλύτερες από τις ευρωπαϊκές, όπου παρατηρείται πολύ αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας, σε συνδυασμό με συγκριτικά μετριοπαθή ανεργία στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, με εξαίρεση την Ισπανία, όπου η ανεργία καλπάζει. Η εργατική παραγωγικότητα στην Ευρώπη αναπτύχθηκε 0,4% το 2013 μετά από πτώση 0,1% το 2012.

Κατά τον κ. van Ark, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην επίτευξη περισσότερης αποδοτικότητας από το εργατικό δυναμικό της προέρχεται από τις διαρθρωτικές ακαμψίες. «Πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανάγκη ταχείας κινητικότητας των ατόμων από τη μια εταιρεία στην άλλη και σε καινοτόμες επιχειρήσεις, που δεν θεωρούν ρίσκο να τα προσλάβουν».

Στις αναδυόμενες οικονομίες, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παραγωγικότητας μειώθηκαν από τους προηγούμενους πολύ γρήγορους ρυθμούς, αν και ο συντελεστής του 3,3% που εμφανίστηκε ήταν πολύ υψηλότερος από αυτόν των προηγμένων.

Για την Κίνα, το Conference Board αναφέρει ότι «αν και οι στατιστικές πληροφορίες για τα τελευταία χρόνια είναι σποραδικές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σταθερή ανάπτυξη των επενδύσεων στη χώρα δεν συνοδεύεται από βελτίωση αποδοτικότητας ανάλογη με εκείνη που επικρατούσε στις προηγούμενες δεκαετίες».

Ο κ. van Ark δήλωσε ότι προβλέπεται ανάκαμψη στη παραγωγικότητα το 2014 καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες ζήτησης, δημιουργώντας ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην παραγωγή σε σχέση με τις εισφορές, αλλά οι μετριοπαθείς προοπτικές για τη διεθνή παραγωγικότητα προβλέπεται να συνεχιστούν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου