Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

FT: Παγκοσμιοποίηση: Όπισθεν... ολοταχώς


8/1/2014

Γιατί επιβραδύνθηκαν σημαντικά οι διασυνοριακές μετακινήσεις χρημάτων. Η περίπτωση της ευρωζώνης, οι αναδυόμενες αγορές και οι... πέραν του Ατλαντικού τράπεζες. Οι πιθανές επιπτώσεις στην παγκοσμιοποίηση.

Σημαντικά λιγότερες από ό,τι πριν από την κρίση είναι σήμερα οι διασυνοριακές μετακινήσεις χρήματος, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η McKinsey με τους Financial Times. Τα πορίσματα προέκυψαν από μελέτη στις χώρες του G20, και αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές.

Μία από τις σημαντικότερες πτώσεις εισροής κεφαλαίων καταγράφεται στον τραπεζικό δανεισμό σε συνέχεια και της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σταματήσουν τον υπερατλαντικό δανεισμό και να αποτραβηχτούν εντός συνόρων. Μετά το 2010 και την κρίση της ευρωζώνης, το πρόβλημα μετατοπίστηκε στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρεται.

Σήμερα, ο όγκος των διασυνοριακών χρηματικών ροών είναι λίγο μόνο υψηλότερος από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, η έρευνα παρατηρεί ότι οι εισροές κεφαλαίων εκεί μειώνονται και ότι οι τράπεζες τελευταία τραβούν τα χρήματά τους εκτός αυτής.

Ωστόσο, ο Ralph Atkins που παρουσιάζει την έρευνα για λογαριασμό της McKinsey στο video των F.T., σχολιάζει, ειδικά για την πτώση της ευρωζώνης, πως πιθανότατα το υψηλό επίπεδων τραπεζικού δανεισμού προς την Ευρώπη δεν ωφέλησε, αφού αυτό τροφοδοτούσε την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην Ισπανία, η οποία, όπως σχολιάζει ο αναλυτής, έφερε την κατάρρευση.

Όπως παρατηρεί, πιθανότατα το βέλτιστο επίπεδο κεφαλαιακών εισροών είναι κατά τι ανώτερο από το σημερινό αλλά και χαμηλότερο από εκείνο προ της κατάρρευσης.

Ο κ. Atkins εξηγεί πως προκειμένου για τις αναδυόμενες αγορές οι άμεσες ξένες επενδύσεις εμφανίζονται να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο μερίδιο των συνολικών εισροών χρήματος.

Πηγή





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου