Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η πτώση του spread ανοίγει το δρόμο για επιστροφή των επιχειρήσεων στις αγορές


8/1/2014

Πάει σε χαμηλά τετραετίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών έπεσε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου την Τρίτη, που διαμορφώθηκε στο 7,84%, εν μέσω του θετικού κλίματος για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που δημιουργήθηκε από την υπερκάλυψη σχεδόν κατά τέσσερις φορές της έκδοσης ομολόγων από την Ιρλανδία. Με τις προϋποθέσεις αυτές οι ομολογιακές εκδόσεις για ελληνικές εταιρείες επανέρχονται στο προσκήνιο με πρώτο τον Όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος έχει προγραμματίσει μια τέτοια κίνηση περιμένοντας το “πράσινο φως” από την αγορά. Ήδη το μέσο κόστος δανεισμού του Ομίλου έχει διαμορφωθεί κάτω από 7%, ενώ έχει προχωρήσει ταχύτατα και η διαδικασία μείωσης του δανεισμού του (deleverage).

Εάν οι συνθήκες καταστούν ευνοϊκότερες, τότε θα προετοιμαστούν και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στοχεύουν να δανειστούν με επιτόκια τα οποία θα είναι στο 5,5%. Ήδη προτάσεις υπάρχουν από τις αγορές για να δανείσουν τις ελληνικές τράπεζες στα τρέχοντα επίπεδα, εκείνες όμως δεν θεωρούν συμφέροντες τους τρέχοντες όρους. Εάν κάτι τέτοιο, πάντως, αρχίσει να υλοποιείται, δηλ. οι τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίσουν να δανείζονται από τις αγορές, τότε η ρευστότητα θα επανέλθει σταδιακά στην πραγματική οικονομία και οι προϋποθέσεις ανάκαμψης θα ενισχυθούν, με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Η θετική εξέλιξη της ιρλανδικής έκδοσης, για την οποία το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,5%, δημιούργησε ένα θετικό κλίμα ευρύτερα για τις χώρες της περιφέρειας, με τις αποδόσεις να υποχωρούν και τις προσδοκίες για επιστροφή στις αγορές και της Πορτογαλίας και της Ελλάδας να ενισχύονται.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην Ισπανία υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2009, στα 3,80% ενώ κάποια στιγμή έφτασαν και μέχρι το 3,798%. Τα ιταλικά ομόλογα ίδιας διάρκειας υποχώρησαν και αυτά στο 3,87%.

Οι χαμηλές αποδόσεις των ιρλανδικών και ισπανικών ομολόγων έδειξαν ότι οι χώρες ανακτούν σιγά σιγά την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που αποτελεί θετικό σημάδι για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο μνημόνιο όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

“Η ισχυρή ζήτηση για τα ιρλανδικά ομόλογα ενισχύει το θετικό κλίμα προς τη χώρα. Αυτό είναι καλός οιωνός για τις επερχόμενες εκδόσεις ομολόγων των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας”, δήλωσε ο trader ομολόγων στο Δουβλίνο Ryan McGrath.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επικαλέστηκε την υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα ως επιχείρημα-απάντηση στα αρνητικά δημοσιεύματα που φιλοξένησε ο γερμανικός τύπος, τα οποία αντιμετώπιζαν με αρνητική έως ειρωνική διάθεση την Ελλάδα και δίνοντας έμφαση στα προβλήματα, αντί για την πρόοδο.

“Εγώ δεν βλέπω να υπάρχει αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας στο Eurogroup, δεν υπάρχει θέμα πιέσεων από τη Γερμανία» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Και ότι τα spread έπεσαν κάτω από 600 μονάδες δείχνουν ότι κάτι θετικό διαβλέπουν οι αγορές».

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης 2023) δεν είχε υποχωρήσει τόσο χαμηλά από τον Ιούνιο του 2010 και απογειώθηκε έκτοτε σε εξωφρενικά επίπεδα που είχαν φτάσει και το 35% στις αρχές του 2012. Η αποκλιμάκωση ξεκίνησε στα μέσα του 2012 και το τελευταίο διάστημα και h πορεία ήταν πτωτική σε γενικές γραμμές. Σταθμοί που ανέκοψαν την πτωτική πορεία μέσα στο 2013 ήταν η κρίση στην Κύπρο το Μάρτιο, αλλά και το κλείσιμο της ΕΡΤ στις αρχές Ιουνίου που ανέβασε και πάλι τις αποδόσεις λόγω του πολιτικού ρίσκου.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από την κυβέρνηση, διότι είναι το “κλειδί” για να επιχειρηθεί έκδοση νέων ομολόγων και απαιτείται το επίπεδο να έχει διαμορφωθεί αρκετά κάτω από το 6%.

Εφόσον καταστεί δυνατή η έκδοση ομολόγων, και η Ελλάδα αποκτήσει, τυπικά έστω, πρόσβαση στις αγορές τότε καλύπτονται και οι προϋποθέσεις για να στηρίξει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τις ελληνικές εκδόσεις απορροφώντας απευθείας ένα τμήμα τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου