Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Το τέλος του succsess story του Σαμαρά- Αγορές γιοκ το 2014 παρ' όλο το πρωτογενές πλεόνασμα



 12/1/2014

Με το δίλημμα ''ή υπογράφετε τρίτο μνημόνιο για να καλύψετε τις χρηματοδοτικές σας ανάγκες ή δεν παίρνετε την αναδιάρθρωση του χρέους'' η τρόικα και τα ισχυρά χρηματοοικονομικά κέντρα της ευρωζώνης εκβιάζουν εκ νέου την κυβέρνηση, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών.

Το παιχνίδι άνοιξε εντελώς αιφνιδιαστικά με τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης Κλάους Ρέγκλινγκ ότι ''δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους για την Ελλάδα'', αλλά η επιβεβαίωση των πιέσεων ήρθε στα πλαίσια της τελετής ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας, που έγινε στο Ζάππειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υψηλοί προσκεκλημένοι διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πως ''αν δεν κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα με την τρόικα και δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της νέας δανειοδότησης για το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας, να μην περιμένετε λύση για το χρέος εντός της ελληνικής προεδρίας''.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην μπει στη διαδικασία υπογραφής τρίτου μνημονίου και αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να εμφανιστεί η νέα χρηματοδότηση που ''αναγκαστικά θα λάβει'' ως υποχρέωση μνημονιακού τύπου. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκει να πάει πιο πίσω το θέμα αυτό, προτάσσοντας την ανάγκη να λυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το θέμα του χρέους.

''Δεν ζητάμε κούρεμα''
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απαντώντας στη Realnews δήλωσε: ''Ούτε εμείς ζητάμε κούρεμα του χρέους. Ζητάμε να χρησιμοποιηθεί η νομική βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις επιλογές επιμήκυνσης του χρέους και μείωσης των επιτοκίων''.

Ο Γ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι ''ούτε οι αγορές θέλουν κούρεμα - επιζητούν άλλες λύσεις'' και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η διευθέτηση θα γίνει εντός της ελληνικής προεδρίας και οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου Μαίου.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι είναι εφικτή η παράκαμψη του τρίοτυ μνημονίου, επιχειρηματολογώντας ότι η απόφαση του Eurogroup του 2012 δεν έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχει ''δέσμευση των κρατών-μελών της ευρωζώνης να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη που αντιστοιχούν στις εθνικές τους τράπεζες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)''. Πληροφορίες τοποθετούν το ποσό στα 11 δις ευρώ (όσο δηλαδή υπολογίζεται και το χρηματοδοτικό κενό της χώρας) και με εξαίρεση τη Γαλλία, ουδεμία άλλη χώρα έχει επιστρέψει χρήματα στην Ελλάδα.

Με βάση τις αποφάσεις της συνόδου του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, στόχος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο. Το 2016 (στο τέλος του προγράμματος) στο 175% του ΑΕΠ, το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 κάτω από 110% του ΑΕΠ. Αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί, εκτιμούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, αφού και η τρόικα είναι πεπεισμένη ότι χωρίς τη μείωση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η κρίση στη χώρα μας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου