Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Διαφωνούν για τρόικα και ...Τσίπρα


5/2/2014

Διαφορετικές αντιλήψεις για τις περικοπές στην Ελλάδα, αλλά και τον ...Αλέξη Τσίπρα διαφαίνονται στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αξιολογεί τα πεπραγμένα της τρόικας.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη των ευρωβουλευτών στην Αθήνα, ο πρόεδρος της επιτροπής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν είχε καταθέσει «συγκεκριμένες προτάσεις» σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Στρασβούργο τον Δεκέμβριο.

Διαφορετική άποψη εκφράζει βέβαια ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς Γιούργκεν Κλούτε, που συμμετείχε στην αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα. «Είχε υποπέσει και στη δική μου αντίληψη η συζήτηση αυτή, αλλά δεν βλέπω σε τί οφελεί. Γεγονός είναι ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στο Στρασβούργο, μίλησε με τους εισηγητές και αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι, σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς, σέβεται την επιτροπή και το έργο της. Δήλωσε καθαρά ότι μας στηρίζει. Τώρα, το να τσακωθούμε για λεπτομέρειες, για το πόσο συγκεκριμένες ήταν οι προτάσεις που υπέβαλε, το θεωρώ μάλλον δευτερεύον» λέει ο Γιούργκεν Κλούτε στην Deutsche Welle.

Παρόμοιες απόψεις εκφράζει ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιεμ Χοάνγκ Νγκοκ, δεύτερος εισηγητής για την αξιολόγηση της τρόικας μαζί με τον Αυστριακό Κάρας. Ο Γάλλος πολιτικός συμμετείχε στην αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Τα συμπεράσματά του για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ήταν ο πρώτος πολιτικός άνδρας που ζήτησε να συναντήσει τους εισηγητές, εγώ τον συνάντησα στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο μας έδωσε ένα έγγραφο 70 σελίδων με προτάσεις και στοιχεία για την τρόικα. Είδα ότι διετύπωσε κάποιες ιδέες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην έκθεσή μας. Δεν θα συμφωνούσα λοιπόν με τον κ.Κάρας ότι δεν υπήρξε καμία πρόταση».


Οι μελλοντικές «ευθύνες» του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Αθήνα βρέθηκε και ο Φινλανδός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Νιλς Τόρβαλντς. Η δική του άποψη είναι ότι η συζήτηση αυτή αποπροσανατολίζει- τόσο από τον απολογισμό της τρόικας στην Ελλάδα, όσο και από τις μελλοντικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Δεν συμμετείχα σε αυτη τη συζήτηση, δεν έχω συναντήσει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αισθάνθηκα έκπληξη για όλα αυτά» λέει ο Φινλανδός πολιτικός. «Ξαφνικά αρχίσαμε να συζητάμε για το τί είπε και τί δεν είπε, ενώ είχαμε πολύ πιο ενδιαφέροντα ζητήματα να ασχοληθούμε στα πλαίσια της έρευνας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα καθήσει σε ‘αναμμένα κάρβουναʼ. Και θα πιεστεί να συνεχίσει την ίδια πολιτική, γιατί τα προβλήματα πηγαίνουν πολύ βαθιά και αφορούν τις ρίζες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα» λέει ο Νιλς Τόρβαλντς στην Deutsche Welle.

Ο ίδιος ο Ότμαρ Κάρας, μετά από μία περίοδο «υπερέκθεσης» στα μέσα ενημέρωσης προτίμησε να μην σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Εξέφρασε πάντως τις απόψεις του για την τρόικα με άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Η τρόικα ήταν «απαραίτητη» και θα ήταν λάθος να την καταστήσουμε υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση, δηλώνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής. Αναγνωρίζει όμως και το πρόβλημα: ακριβώς επειδή η ΕΕ δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τέτοια κρίση, αναγκάστηκε να καταφύγει στην τρόικα ως «λύση ανάγκης»|. Ήταν σαν να «έπρεπε να επισκευάσουμε το καράβι στη διάρκεια της καταιγίδας» τονίζει ο Ότμαρ Κάρας.


Διαφορετικές προσεγγίσεις Κεντροδεξιάς- Σοσιαλιστών

Ο δεύτερος εισηγητής Λιεμ Χοανγκ Νγκοκ δηλώνει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνο που στηρίζει την πολιτική της τρόικας. Όπως υποστηρίζει «το μόνο στο οποίο εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης και νομικής βάσης για την παρέμβαση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα πλαίσια της τρόικας. Γι αυτό ζητάμε αλλαγές για το μέλλον. Θέλουμε να εντάξουμε τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και συγκεκριμένα στη διαδικασία της συναπόφασης».
Ιδιαίτερα συναινετικός εμφανίζεται από την πλευρά του ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς Γιούργκεν Κλούτε: «Είναι σαφές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, άλλωστε προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Αλλά υπάρχει μία κοινή βάση, η οποία επί του παρόντος είναι ισχυρότερη από τις όποιες διαφορές μας: είναι η πεποίθηση ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε διαφάνεια στη δράση της τρόικας» λέει ο Γερμανός πολιτικός .

Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, τόσο θα διογκώνονται οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών ομάδων, εκτιμά ο Φινλανδός Νιλς Τόρβαλντς. Και χρησιμοποιεί έναν ιδιωματισμό της πατρίδας του για να περιγράψει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης της τρόικας: λέει ότι έχουμε μπροστά μας ένα ...«χριστουγεννιάτικο δέντρο». «Λέμε ότι κάτι μοιάζει με ‘χριστουγεννιάτικο δέντρο᾽ όταν του προσθέτεις ετερόκλητα πράγματα» εξηγεί ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων. «Στην προκειμένη περίπτωση προσθέτεις πολιτικές προεκτάσεις, αλληλοκατηγορίες, αναζητήσεις αποδιοπομπαίων τράγων. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με όλα αυτά. Το ζήτημα είναι να διαπιστώσουμε τί πήγε λάθος και γιατί, για να γνωρίζουμε τί πρέπει να βελτιώσουμε την επόμενη φορά».

Ο Τόρβαλντς υποστηρίζει πάντως ότι τα λάθη δεν εντοπίζονται μόνο στην τρόικα, αλλά και σε εκείνους που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να διαβάσουν τα πρώτα σημάδια της κρίσης από το 2007. Σε κάθε περίπτωση, οι ζυμώσεις για την αξιολόγηση της τρόικας θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 900 τροπολογίες (!) έχουν ήδη κατατεθεί ενόψει σχετικής συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου