5/2/2014
Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού πήρε αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματιών. Όπως πχ, το κατώτερο ωρομίσθιο των 8,50 ευρώ. Είναι διατεθειμένοι οι καταναλωτές να πληρώνουν τα προϊόντα ακριβότερα;
Στην πραγματικότητα η γερμανική βιομηχανία δεν έχει λόγο να παραπονιέται. Οι δουλειές πηγαίνουν καλά, τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα. Σε αρνητικό παράγοντα όμως αναδεικνύεται η συμβολή των πολιτικών. Η νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, στη προγραμματική της συμφωνία, περιέλαβε ορισμένα σημεία, που δεν αρέσουν σε πολλούς επιχειρηματίες. Στην πρόσφατη έρευνα του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου για την πορεία της ανάπτυξης εκτός από τη θετική πλευρά υπάρχει και μια προειδοποίηση: ότι η ανάπτυξη βρίσκεται μεν σε καλή πορεία, αλλά η πολιτική πολλαπλασιάζει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.
Θα οδηγήσει στην επιβράδυνση;
Αν υπάρχει κάτι που δεν αρέσει στους επιχειρηματίες είναι η ανασφάλεια.
Τι μένει; Τι έρχεται; Τί αλλάζει; Στην προγραμματική συμφωνία η κυβέρνηση
μεγάλου συνασπισμού έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Παρόλα αυτά η
οικονομία μακροπρόθεσμα αντιμετωπίζει δυσκολίες. «Δεν τολμάμε
να κάνουμε προγνωστικά για τον επόμενο χρόνο», δηλώνει ο Μάρτιν
Βάνσλεμπεν, γενικός διευθυντής του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου παρουσιάζοντας την τελευταία σφυγμομέτρηση για την ανάπτυξη . Η εκτίμηση είναι ότι το 2014 θα αυξηθεί η ανάπτυξη κατά 2%.
«Σκεφτήκαμε εάν είναι σωστή η πρόγνωσή μας ή λάθος», λέει ο Βάνσλεμπεν. «Ένα από εκείνα που θέλουν να δρομολογήσουν οι πολιτικοί, θα οδηγήσει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν αλλάξει τα σχέδιά της. Το ενωδεχόμενο μπορεί να μην σημειωθεί το 2014 για αυτό και εμείς αισιοδοξούμε». Στον επιχειρηματικό κόσμο επικρατεί αισιοδοξία, 27.000 ερωτηθέντες δήλωσαν ικανοποιημένοι. Οι προσδοκίες για εξαγωγές έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο των τελευταίων δυόμιση ετών. Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται ο τομέας της οικοδομής, ενώ οι καταναλωτικοί τομείς σημειώνουν αύξηση της δραστηριότητάς τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Υψηλότερες οι τιμές
Παρόλα αυτά πολλοί επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Εκτός αυτού υπάρχουν δυνητικά επιχειρηματικοί κίνδυνοι. 3 στους 4 ερωτηθέντες αναφέρουν στην πρώτη θέση το ενεργειακό κόστος, στη συνέχεια το εργασιακό κόστος και τέλος την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. Ενώ πριν από 4 χρόνια ποσοστό 17% των επιχειρηματιών δήλωνε ότι υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργατών, σήμερα φτάνει στο 37%. Αυτό πλήττει ιδιαίτερα τον κλάδο γαστρονομίας και τουριστικών καταλυμάτων, τον τομέα υγείας και των παροχέων περιορισμένης απασχόλησης. Υπό αυτό το πρίσμα ο Μάρτιν Βάνσλεμπεν χαρακτηρίζει αναχρονιστικά τα σχέδια της κυβέρνησης για τη συνταξιοδότηση.
«Αν το συγκρίνουμε με τον στόχο μας, σύνταξη στα 67, η σύνταξη στα 63 θεωρείται πρόωρη σύνταξη. Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο σε ηλικία πληθυσμό της Ευρώπης. Νομίζω ότι αγνοούμε την πραγματικότητα όταν λέμε ότι θα τα καταφέρουμε. Κάθε χρόνο πηγαίνουν στη σύνταξη 50.000 άνθρωποι, αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε».
Ένα άλλο σημείο κριτικής είναι η σχεδιαζόμενη εισαγωγή κατώτατου ωρομισθίου των 8,50 ευρώ σε όλη τη χώρα. Σε κλάδους όπως την υφαντουργία, το λιανικό εμπόριο, τα συνεργεία καθαρισμού θα οδηγήσει σε δομικές αλλαγές.
«Ως οικονομολόγος μπορώ να πω δεν πειράζει, να κλείσουν επιχειρήσεις, να κηρύξουν χρεοκοπία, να χαθούν θέσεις εργασίας,η αγορά θα ρυθμιστεί από την αρχή. Από την σκοπιά όμως του επιχειρηματία, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση». Διότι τίθεται θέμα επίτευξης κέρδους. Τελικά μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει ο καταναλωτής. Όποιος είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου, θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να πληρώσει πιο ακριβά το εστιατόριο ή το κομμωτήριο.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου