21/2/2014
Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέο πακέτο ενίσχυσης ύψους 40 δισ. ευρώ και η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να «συγχωρέσει» τους τόκους αν το χρέος της χώρας παραμείνει πολύ υψηλό, αναφέρεται σε έκθεση οικονομολόγων της δεξαμενής σκέψης Bruegel.
Οι όροι που εξετάζονται αυτή τη στιγμή για την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα άφηναν και πάλι το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 -μακριά από το στόχο «χαμηλότερα από το 110%», που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2012. Επίσης, σημειώνεται ότι μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα έπρεπε να εκδώσει νέα ομόλογα συνολικής αξίας 74 δισ. ευρώ και πάλι θα είχε μια αναλογία χρέους/ΑΕΠ της τάξης του 95%.
Πρόκειται μάλιστα για αριθμούς που βασίζονται σε αισιόδοξες εκτιμήσεις και με την Ελλάδα να επιτυγχάνει όλους τους στόχους για την ανάπτυξη και τις επιδόσεις του προϋπολογισμού, δηλαδή ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,1%, καθώς και μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 3,7% για τη χρονική περίοδο 2022-2030, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τρεις προτάσεις
Δεδομένης της διαφαινόμενης λιγότερο αισιόδοξης προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, οι οικονομολόγοι της δεξαμενής σκέψης Bruegel προτείνουν το εξής σχέδιο για το το επόμενο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας:
1 Επιπλέον δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ, τα οποία θα κρατήσουν τη χώρα εκτός αγοράς πέραν του 2030, εφ' όσον βέβαια μπορεί η Ελλάδα να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% μετά το 2022 και κατορθώσει να συγκεντρώσει 21 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις
2 Η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις στην Ελλάδα ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, κατ' αρχάς ενισχύοντας το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Και
3 Η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να «συγχωρέσει» όλους τους τόκους των δανείων της Ελλάδας, σε περίπτωση που η χώρα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους της για τη μείωση του χρέους και εφ' όσον έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της στις μεταρρυθμίσεις και στις δαπάνες.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Bruegel, η «συγχώρεση» των τόκων θα είναι «η λιγότερο απαράδεκτη» επιλογή για τη μείωση του ελληνικού χρέους -σε αντίθεση με μια περικοπή του βασικού χρέους της χώρας, ή της αγοράς μετοχών ελληνικών τραπεζών από το ταμείο ενίσχυσης της ευρωζώνης- διότι θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να διατηρεί την άσκηση πίεσης στην Αθήνα να ικανοποιεί τους στόχους του προγράμματος.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου