26/2/2014
Αναλυτές και επενδυτές πονοκεφαλιάζουν για να εξηγήσουν την ξαφνική διολίσθηση του ρενμίνμπι, αλλά πάντως η κεντρική τράπεζα του Πεκίνου παροτρύνει να μην δίνουν «υπερβολικές ερμηνείες» και αποδίδει την πτώση στις «δυνάμεις των αγορών».
Το ξεπούλημα στο ρενμίνμπι (γουάν) καθρεφτίζει τις δυνάμεις των αγορών και δεν πρέπει να του δίνονται υπερβολικές ερμηνείες, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη δήλωση μετά την αιφνίδια αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος.
Το ρενμίνμπι υποχώρησε σήμερα επί έβδομη συνεχόμενη ημέρα έναντι του δολαρίου, στα 6,1244 ανά δολάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου. Στην τελευταία εβδομάδα το νόμισμα έχει διολισθήσει 1% με την μεγαλύτερη πτώση μετά την μεταρρύθμιση του συστήματος συναλλαγματικής ισοτιμίας της Κίνας το 2005.
Οι αναλυτές και επενδυτές πονοκεφαλιάζουν για να εξηγήσουν την ξαφνική διολίσθηση του ρενμίνμπι, την ώρα που οι περισσότεροι περίμεναν να συνεχιστεί η βραδεία, σταθερή ανατίμηση που επικρατεί από τα τέλη του 2012.
Η πιο διάσημη θεωρία τους είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας βρίσκεται πίσω από την υποτίμηση, γιατί ανησυχεί με τις τεράστιες εισροές κεφαλαίων των τελευταίων μηνών και θέλει να δείξει στους κερδοσκόπους ότι θα χάσουν αν κάνουν μονόπλευρα στοιχήματα στο νόμισμα.
Πάντως η κρατική διοίκηση συναλλάγματος, που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της κεντρικής τράπεζας, δεν παραδέχτηκε ότι έχει παίξει ρόλο στην «καθοδήγηση» του νομίσματος και απέδωσε τις κινήσεις στις αγορές, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω διακυμάνσεις δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο.
Ωστόσο, με δεδομένο τον σφιχτό έλεγχο της κεντρικής τράπεζας στον συναλλαγματικό μηχανισμό, οι παρεμβάσεις της στην διολίσθηση του ρενμίνμπι δεν κρύβονται πάντα. Όταν το νόμισμα άρχισε να διολισθαίνει την περασμένη εβδομάδα, ήταν η κεντρική τράπεζα που σταθερά χαμήλωνε την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς, ενώ οι τράπεζες και οι εταιρίες συνέχιζαν να διαπραγματεύονται σε υψηλότερα επίπεδα.
Μόνο κατά τις τελευταίες δύο ημέρες έπεσε η συναλλαγματική ισοτιμία στην αγορά, κάτω από το επίσημο fixing της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που δείχνει ότι το Πεκίνο πέτυχε, για την ώρα, να αντιπαρατεθεί στα μονομερή στοιχήματα ανατίμησης.
Η Κίνα αντιμετώπισε τεράστιες εισροές κεφαλαίων στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν χθες. Οι τράπεζες αγόρασαν καθαρό ποσό 73 δισ. δολ. σε ξένο συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά από τους πελάτες που ζητούσαν ρενμίνμπι τον Ιανουάριο, που είναι από τα μεγαλύτερα ποσά στην ιστορία. Οι εισροές επιταχύνονται από τα μέσα της περασμένης χρονιάς, όταν τα ογκώδη συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 500 δισ. δολ. στα 3,8 τρισ. δολ.
Παρά την πρόσφατη πτώση του ρενμινμπι, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να εισρέουν στην Κίνα και φέτος, και περιμένει ότι τα πλεονάσματα στο εμπόριο και οι επενδυτικές εισροές θα παραμείνουν μεγάλες. «Είναι λίγες οι πιθανότητες να βιώσει η χώρα μας μεγάλης κλίμακας εισροές,» αναφέρει.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου