Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Β. Χόιερ: Η κρίση στην Ελλάδα ίσως κρατήσει δεκαετίες


8/3/2014

Τι είπε σε έλληνες μαθητές ο πρόεδρος της ΕΤΕπ

«Η Ελλάδα έκανε θυσίες και τα πράγματα βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Βέρνερ Χόιερ σε επίσκεψή του στην Ελληνογερμανική Αγωγή, όπου συνομίλησε με μαθητές του σχολείου, όπως είχε κάνει προ διμήνου και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Χρειάζεται μεταρρυθμιστική δουλειά, αλλά κυρίως επενδύσεις, επειδή η οικονομία βασίζεται στην παραγωγικότητα, επομένως στις επενδύσεις. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τα θετικά όμως αποτελέσματα θα εδραιωθούν όταν αρχίζουμε να τα βλέπουμε στην αγορά εργασίας. Και αυτό θέλει ακόμη λίγο χρόνο» είπε ο κ. Χόιερ απαντώντας σε ερώτηση μαθητή για το μέλλον της χώρας μας.

«Η λιτότητα είναι κάτι σκληρό αλλά και κάτι αναπόφευκτο. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις και μεγάλες θυσίες από τον λαό. Μόνο έτσι όμως θα υπάρξει μακροπρόθεσμη βελτίωση. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Είναι σημαντικό να γίνει η Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να σταθεί στα πόδια της» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η κατάσταση στην Ουκρανία

Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Χόιερ δήλωσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα είναι υπόθεση όλων, δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά και τη Ρωσία. «Αν η Ρωσία παραβιάζει τους κανόνες σταθερότητας, τότε θα πρέπει να γίνει κάτι. Το 1987 είχα ασχοληθεί με την πολιτική άμυνας και έτσι ξέρω ότι και σήμερα τα πράγματα είναι εξίσου επικίνδυνα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν αλληλεξαρτήσεις και εξάρτηση από τη Ρωσία, κυρίως όσον αφορά την ενέργεια» ανέφερε.

«Η Πολωνία και η Γερμανία έχουν εξαρτήσεις από τη Ρωσία και αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Πριν από πέντε χρόνια η Ρωσία είχε αποκλείσει ενεργειακά την Ουκρανία και αυτό ήταν καταστροφικό. Γίνονται λοιπόν προσπάθειες να περιοριστούν οι εξαρτήσεις. Βέβαια όταν είναι αμοιβαίες, μπορούν να είναι και θετικές, γιατί οδηγούν σε συνεργασία, όπως συμβαίνει με το διεθνές εμπόριο».

Αξιολογώντας τη συνολική κατάσταση ανέφερε ότι «η κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε θα μπορούσε να είναι η απαρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου» και τόνισε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί αυτό».

Η κρίση στην Ελλάδα ίσως κρατήσει δεκαετίες...

Στην ερώτηση μαθήτριας του σχολείου πόσο θα διαρκέσει η κρίση στη χώρα μας ο κ. Χόιερ απάντησε: «Ιδανικά θα διαρκέσει τόσο όσο χρειάζεται για να ανακτηθούν όσα χάθηκαν, ίσως δεκαετίες. Ένας ρυθμός ανάπτυξης θα επιτευχθεί γρήγορα. Όμως η κρίση έχει πάει τη χώρα σημαντικά πίσω. Άρα χρειάζονται πολύ μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος. Το σημαντικό είναι πότε αυτό θα φανεί στην αγορά εργασίας, στην πραγματική οικονομία. Για τους πολίτες η βελτίωση θα γίνει αντιληπτή δύο-τρία χρόνια μετά την επιστροφή στην ανάπτυξη. Για να ξεπεραστεί η κρίση, θα χρειαστεί χρόνος. Θα πρέπει κανείς να βλέπει θετικά τα πράγματα για τη χώρα. Υπάρχει και ζωή μετά την κρίση. Γι' αυτό θα πρέπει κανείς να προετοιμαστεί από τώρα κυρίως μέσω της καινοτομίας. Οι δείκτες της οικονομίας μαρτυρούν ισχνή ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι ότι πήγαμε πίσω, είμαστε ακόμα στην αρχή και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Αλλά η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Ποιες είναι η προϋποθέσεις για να δώσει η ΕΤΕΠ περισσότερα κονδύλια στην Ελλάδα αναρωτήθηκε άλλος μαθητής και ο πρόεδρος της απάντησε χαρακτηριστικά «τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕΠ διπλασίασε τα χρήματα που έδινε και φέτος δεν θα τα μειώσει. Τα 17 δισ. ευρώ είναι η συνολική έκθεση της ΕΤΕΠ στην Ελλάδα. Το ποσό είναι τεράστιο καθώς αντιστοιχεί στο 9,1 του ΑΕΠ. Όμως είναι σημαντικό να υπάρξουν έργα που θα αξίζουν τη χρηματοδότηση. Τα χρήματα που χειρίζεται η ΕΤΕΠ προέρχονται από τις αγορές. Αν υπάρξουν βιώσιμα έργα και καλός σχεδιασμός, τότε τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν. Κάθε έργο θα εξεταστεί προσεκτικά και θα ελέγχεται η βιωσιμότητά του. Υπάρχουν θετικές και αρνητικές εμπειρίες, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση».

Σχολιάζοντας ερώτημα σχετικά με τους κλάδους στους οποίους μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, ο κ. Χόιερ δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ανάπτυξη σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Πέρα από τους παραδοσιακούς του τουρισμού, που όμως χρειάζεται εκσυγχρονισμό, και της ναυτιλίας ακόμη και στη βιομηχανία, π.χ. τη φαρμακοβιοομηχανία».

«Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πίσω στη χρηματοδότηση της καινοτομίας, το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα. Είναι βασικό να τονίσω ότι πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις και οικονομική στήριξη στους τομείς της παιδείας, της καινοτομίας και της βιομηχανικής έρευνας». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Γιατί ένας επιστήμονας επιπέδου να μην μπορεί να κάνει έρευνα στην Ελλάδα; Δεκαεπτά δισεκατομμύρια ευρώ επενδύονται κάθε χρόνο στο Knowledge economy, είναι ένας τομέας που πρέπει και μπορούν να γίνουν πολλά, γιατί αυτά είναι το μέλλον. Δεν αρκεί να επενδύει κανείς στο μπετόν» πρόσθεσε.

Εθνικισμός και ΕΕ

«Από την αρχή της κρίσης έχει κερδίσει έδαφος ο εθνικισμός» είπε νεαρός μαθητής απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΤΕπ. «Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωπαικής Ένωσης;»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά στην κατάρα του προηγούμενου αιώνα, τον εθνικισμό» σχολίασε ο κ. Χόιερ. «Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι λαοί είχαν αποφασίσει να το αφήσουν πίσω αυτό. Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης είναι εύκολο οι λαοί να στραφούν στον εθνικισμό. Η δική μου γενιά και η γενιά των γονιών μου ήταν ενθουσιασμένες με την ιδέα της ευρωπαϊκής ένωσης. Η δική σας γενιά περιμένει να δει τι της προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει όμως να είμαστε μία οικονομική ένωση, επειδή μόνο έτσι μπορούμε να σταθούμε ανταγωνιστικά απέναντι στην Κίνα και την Ινδία. Αν δοθεί χώρος στον εθνικισμό, θα γυρίσουμε πίσω, εκεί που ήμασταν 70 χρόνια πριν» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας με τους μαθητές ότι έρχεται με μία ευρωπαϊκή ταυτότητα, καθώς εδώ και 25 χρόνια ασχολείται με τα ευρωπαϊκά θέματα. Άλλωστε, τόνισε, όλοι έχουμε πια αυτήν την ταυτότητα, καθώς είμαστε και ευρωπαίοι πολίτες. Στη συνάντηση αυτή παρουσίασε την ιστορία και το έργο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η ιστορία της ΕΤΕπ

Όπως είπε ο κ. Χόιερ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συγκροτήθηκε με την ίδρυση της ΕΟΚ (συνθήκη της Ρώμης), γιατί στα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι πολιτικοί αναγνώρισαν ότι μετά τον πόλεμο διαφορετικά κράτη είχαν διαφορετικές ανάγκες και ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο παρά το σχέδιο Μάρσαλ. Θέλησαν λοιπόν να δημιουργήσουν μία τράπεζα που θα χρηματοδοτούσε έργα υποδομής. Ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με έδρα το Λουξεμβούργο. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς οργανισμούς για την περίοδο.

«Ιδιοκτήτες», εξήγησε, είναι τα 28 κράτη - μέλη, όμως τα κεφάλαια τα αντλεί από την ελεύθερη αγορά. Αναλαμβάνει έργα που χρειάζονται μακροχρόνια χρηματοδότηση και δεν μπορούν να καλυφθούν από τις κανονικές τράπεζες.

Ανέφερε μάλιστα ως θετικό παράδειγμα τον αερολιμένα Αθηνών που ως έργο ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος με μικρότερο κόστος από αυτό που είχε προβλεφθεί και είναι σήμερα σε λειτουργία και κερδοφόρος. Αντίθετα ως αρνητικό παράδειγμα ανέφερε τον αερολιμένα στο Βερολίνο που έχει σημαντικές υπερβάσεις τόσο στο χρονοδιάγραμμα όσο και στον προϋπολογισμό και δεν έχει ακόμη λειτουργήσει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου