28/4/2014
Η δύναμη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αναμένεται να δοκιμαστεί έναντι ενός θεωρητικού καταστροφικού σεναρίου το οποίο θα περιλαμβάνει μεγάλες απώλειες στα ομόλογα σε παγκόσμιο επίπεδο και μια νομισματική κρίση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.
Το outlook με τριετή ορίζοντα περιλαμβάνει "τις πιο σημαντικές απειλές" στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και τον πιθανό αντίκτυπο τους στους τραπεζικούς ισολογισμούς, σύμφωνα με προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) που έχει δει το Bloomberg News.
Η EBA θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες αύριο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με την ΕΚΤ να προετοιμάζεται να αναλάβει από τον ερχόμενο Νοέμβριο την εποπτεία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι αρχές έχουν επιλέξει σενάρια που θα αντανακλούν τις εξελίξεις στον πραγματικό κόσμο, όπως η ένταση στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να προσδώσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στα πιο αυστηρά stress tests που θα διενεργήσουν, αναφέρει το Bloomberg.
Παρόμοιες ασκήσεις το 2010 και το 2011 βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής καθώς απέτυχαν να αποκαλύψουν τα αδύναμα στοιχεία στις τράπεζες που στη συνέχεια αντιμετώπισαν προβλήματα.
"Οι αρνητικές επιπτώσεις των διαταραχών, που περιλαμβάνουν επίσης πιέσεις στον κλάδο του εμπορικού real estate, καθώς και συναλλαγματικές αναταράξεις στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, είναι ουσιαστικά παγκόσμιες", σημειώνεται στο προσχέδιο. "Για τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, περιλαμβανόμενης της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, το σενάριο οδηγεί σε μια αρνητική αντίδραση του ΑΕΠ μεταξύ 5% και 6% σωρευτικά σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς".
Στις 25 Απριλίου το Bloomberg είχε αναφέρει ότι ο συνολικός αντίκτυπος των διαταραχών στο ΑΕΠ θα ισούται με 7 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης κάτω από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τρία χρόνια μέχρι το 2016.
Στο πλαίσιο των stress tests θα ελεγχθούν συνολικά 124 τράπεζες οι οποίες καλύπτουν πάνω από το μισό του τραπεζικού κλάδου της κάθε χώρας, ενώ τα αποτελέσματα της άσκησης αναμένεται να δημοσιευτούν στα τέλη του Οκτωβρίου.
Στο σενάριο βάσης – το οποίο χρησιμοποιεί τις ευρωπαϊκές προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης και της ανεργίας μέχρι το 2016 – οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν κεφάλαια τουλάχιστον στο 8% του σταθμισμένου ενεργητικού τους, ενώ στο δυσμενές σενάριο στο 5,5%.
Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει ένα "σοκ σε επίπεδο κράτους το οποίο επηρεάζει συνολικά τον ισολογισμό των τραπεζών", σημειώνεται στο προσχέδιο, μεταξύ άλλων.
Η θεωρητική ύφεση προκαλείται από γεγονότα που περιλαμβάνουν ένα σενάριο όπου οι επενδυτές αποφεύγουν τις αναδυόμενες αγορές καθώς και υποβαθμίσεις οφειλετών σε χώρες που έχουν ήδη πληγεί από την ύφεση, στασιμότητα μεταρρυθμίσεων που θέτει υπό αμφισβήτηση τα δημόσια οικονομίας και τέλος την αναστολή της επιδιόρθωσης των τραπεζικών ισολογισμών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου