17/5/2014
Του Γιώργου Δελαστίκ
Συνταρακτικές ήταν οι αποκαλύψεις τόσο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου όσο και του τέως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ για τον παρασκηνιακό ρόλο κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ και ηγετικών ευρωπαϊκών κρατών στη μεθόδευση της ανατροπής των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας, στις αρχές Νοεμβρίου του 2011. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποκάλυψε τίποτα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντιθέτως κατήγγειλε ευθέως ότι τον ανέτρεψαν «επειδή στάθηκε εμπόδιο στην πολιτική της Γερμανίας».
Αρνούμενος να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ, όπως ισχυρίζεται ότι τον πίεζαν να κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Σαρκοζί, καυχήθηκε ότι «απέτρεψα τη μετατροπή της Ιταλίας σε αποικία, όπως έγινε στην Ελλάδα με την τρόικα».
Σαμαράς και Βενιζέλος βρέθηκαν μαζί με τον Φώτη Κουβέλη στην ίδια κυβέρνηση κατόπιν ενεργειών του προέδρου της Κομισιόν της ΕΕ, Ζοζέ Μπαρόζο, ισχυρίζεται η βρετανική εφημερίδα. «Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικοινωνούσαν μαζί μας για ένα σχέδιο που συνίστατο στο να υποχρεωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι να παραδώσει την εξουσία» γράφει στο βιβλίο του ο Γκάιτνερ.
«Το αίμα του Μπερλουσκόνι δεν μπορούμε να το έχουμε στα χέρια μας» ισχυρίζεται ότι είπε στους Ευρωπαίους ο τότε, το 2011, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Σωστό ή λάθος, καμία σημασία δεν έχει. Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε ανατραπεί μετά από λίγες μέρες. Μέσω κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Είχε ήδη ανατραπεί μια εβδομάδα νωρίτερα και ο Γιώργος Παπανδρέου. Κανένας Ελληνας δεν τον έκλαψε. Η ουσία όμως είναι ότι αποκαλύφθηκε με αδιαμφισβήτητο τρόπο πως η ΕΕ βυσσοδομεί εναντίον οποιουδήποτε ηγέτη χώρας - μέλους της δεν συμμορφώνεται στις γερμανικές απαιτήσεις! Πρόκειται για μάλλον ιδιόμορφη άποψη περί δημοκρατίας, αυτή που επιβάλλει η ΕΕ.
Εκδίωξη από το ευρώ της Ελλάδας εξέταζαν οι Γερμανοί, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μέχρι και το καλοκαίρι του 2012, αποκάλυψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Παρόλο δηλαδή που είχε σχηματιστεί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη. «Το επιχείρημα ήταν ότι αφήνοντας την Ελλάδα να καεί, αυτό θα έκανε πιο εύκολη την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης. Βρήκα αυτό το επιχείρημα τρομακτικό» γράφει στο βιβλίο του ο Γκάιτνερ. Τελικά, η Μέρκελ αποφάσισε να μην αποβάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Δεν την έπεισαν οι σύμβουλοί της ότι αυτό μπορούσε να γίνει χωρίς κινδύνους για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Λάβρος ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η ευρωπαϊκή ηγεσία θέλει κυβερνήσεις υποτελείς... Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μόσχα όπου βρισκόταν για χαμηλού επιπέδου ελληνορωσικές συνομιλίες. «Το μεγάλο έλλειμμα σήμερα της Ευρώπης είναι το έλλειμμα της δημοκρατίας» υπογράμμισε.
Επικίνδυνος ο Τσίπρας για το σύστημα λόγω αυτών των δηλώσεών του; Δεν νομίζουμε. «Ισχυρίζομαι και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι η χώρα (σ.σ.: η Ελλάδα) πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο. Ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν αμφισβητείται...» δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Λήξη συναγερμού.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου