Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Γ. Στουρνάρας: Το εμπορικό έλλειμμα δημιούργησε την υπερχρέωση


13/5/2014

Ξεχάστε όσα μας έχουν πει μέχρι τώρα για το τι φταίει για την ''κρίση'' μας. Ξεχάστε τα περί ''τεμπέληδων Ελλήνων που έφαγαν τα λεφτά της ΕΕ'' και το ''μαζί τα φάγαμε''. Ξεχάστε ότι ''φτείει ότι έγινε τα τελευταία 30 χρόνια'' και οι προσλήψεις στο δημόσιο.

Η αιτία για όσα γίνονται στην Ελλάδα (αλλά και στις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης) είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τάδε έφη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη του αλλά και από το βήμα της Βουλής πέρυσι:

''Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο το αγνοήσαμε όλοι οι οικονομολόγοι, ήταν η αιτία της κρίσης του ευρώ. Από τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στον ευρωπαικό νότο άρχισε να αυξάνεται και το πλεόνασμα των χωρών του βορρά άρχισε και αυτό να αυξάνεται. Στο κέντρο της κρίσης ήταν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών''.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών είπε:

''Ποιο ήταν το βασικό πρόβλημα μέχρι σήμερα; Το βασικό πρόβλημα ήταν η διαρκής απόκλιση μεταξύ  παραγωγής και εγχώριας δαπάνης. Παρήγαμε ετησίως 100, να το πω απλά, και η εγχώρια δαπάνη κυμαίνονταν μεταξύ 105 και 120. Η διαφορά είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ελλειμματικό όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο δημιούργησε τη μεγάλη υπερχρέωση.''

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από τέσσερα χρόνια εσωτερικής υποτίμησης (μειώσεων μισθών) και μειώσεων των δημοσίων δαπανών, το 2013 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ήταν 19 δις ευρώ (περίπου 12% του ΑΕΠ) και ισοσταθμίζεται από τα έσοδα του τουρισμού που ήταν 12 δις ευρώ και από εισροές όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία..Την περασμένη χρονιά υπήρξε και πλεόνασμα σύμφωνα με την ΤτΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου