Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Κοντά σε «αρνητικά επιτόκια» η ΕΚΤ


13/5/2014

«Ανοιχτή» σε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας τον Ιούνιο και η κραταιά Bundesbank

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου κάτω από το ιστορικό χαμηλό του 0,25%, κατά την εκτίμησή της Alpha Bank  κατά 10-15 μονάδες βάσης και η εισαγωγή κατά ορισμένους «αρνητικού επιτοκίου» για τις overnight στις καταθέσεις των τραπεζών, αναμένεται ότι θα προχωρήσει η ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου σε περίπτωση που διατηρηθεί ο πληθωρισμός στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.

«Αρνητικά επιτόκια», ειδικά εάν το ευρώ παραμείνει ισχυρό και η ανάπτυξη προβληματίσει δεν αποκλείει και η Deutsche Bank, η οποία αναμένει την πρώτη αντίδραση της ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένει μία στοχευόμενη ποσοτική χαλάρωση με στόχο την ενίσχυση  του τραπεζικού δανεισμού σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Η γερμανική τράπεζα πάντως υπογραμμίζει πως η ποσοτική χαλάρωση που θα επιλέξει η ΕΚΤ θα είναι στοχευόμενη και αναμένεται να απογοητεύσει εκείνους που προσβλέπουν στην μαζική επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ.

Το ενδεχόμενο πάντως των αρνητικών επιτοκίων το Ιούνιο, πίεσε το ευρώ, δεδομένου μάλιστα ότι η κραταιά κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η, εμφανίζεται μάλιστα όπως φημολογείται «ανοιχτή» σε αρνητικά επιτόκια και πρόθυμη να υποστηρίξει μια σειρά μέτρων στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, μεταξύ των οποίων και αρνητικό επιτόκιο στις τραπεζικές καταθέσεις και αγορές «πακέτων» τραπεζικών δανείων εάν χρειαστεί, προκειμένου ο πληθωρισμός να μην διατηρηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Η στάση αυτή της Bundesbank,  παρέχει στήριξη στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, οπότε θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και λήψης μέτρων τόνωσης των οικονομιών.

Ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας κατέστησε σαφές την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιπρόσθετα μέτρα χαλάρωσης είναι πιθανόν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού, καθώς ο  πληθωρισμός στην ευρωζώνη κυμαίνεται στο 0,7%, πολύ μακριά από το στόχο της ΕΚΤ που είναι το 2%. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό του 2016, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του Ιουνίου, θα αποτελέσουν σύμφωνα με τη WSJ, κεντρικό σημείο σε ό,τι αφορά τη διάθεση της Bundesbank για επιπλέον μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, αν και  αναμένεται να συνεχίσει να αντιστέκεται στην επονομαζόμενη ποσοτική χαλάρωση.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας φέρεται ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι καθώς οι αποδόσεις των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων είναι ήδη αρκετά χαμηλές στην Ευρώπη, οι αγορές δεν θα έκαναν και μεγάλη διαφορά, αντιθέτως, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ρίσκα για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Όμως, η Bundesbank παραμένει ανοικτή σε σημαντικά βήματα τόνωσης, σημείωσε η ίδια πηγή, περιλαμβανομένων των μειώσεων στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων της ΕΚΤ, της χορήγησης απεριόριστων δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες από τα μέσα του 2015 μέχρι τα μέσα του 2016, της προσφοράς μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες με σταθερό επιτόκιο προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το forward guidance της ΕΚΤ, αλλά και της αγοράς ορισμένων asset-backed securities.

Το Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει πάντως συμφωνήσει ομόφωνα ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα «αντισυμβατικά μέτρα» όταν αυτό χρειασθεί, μαζί και το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (ΟΜΤ).  Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (Constancio) επανέλαβε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί το επίπεδο της ισοτιμίας του ευρώ, καθώς έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι το επίπεδο της ισοτιμίας του ευρώ δεν αποτελεί στόχο νομισματικής πολιτικής. Εκτιμά ότι το ισχυρό ευρώ έχει ήδη προκαλέσει υποχώρηση του πληθωρισμού κατά 0,5% (σε σύγκριση με τα μέσα του 2012) και ανέφερε ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για το χαμηλό πληθωρισμό, παρότι δεν θεωρεί ότι θα εμφανισθεί αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να λάβει μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής στη σύσκεψη του Ιουνίου. Θεωρεί ότι οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη, εφόσον η κρίση στην Ουκρανία ενταθεί, θα είναι σημαντικές. Μέλος της ΕΚΤ (Nowotny) δήλωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει διάφορα μέτρα νομισματικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται εάν θα αναληφθεί δράση τον Ιούνιο. Εκτιμά ότι ενδεχομένη απόφαση μειώσεως του επιτοκίου αναφοράς πιθανόν δεν θα είναι αρκετή, εφόσον δεν συνοδευτεί από πρόσθετα μέτρα. Οικονομικός σύμβουλος (Schnabel) της Καγκελαρίου της Γερμανίας εκτιμά ότι ενδεχόμενη εμφάνιση αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα ήταν πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει μέτρα μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής.

Για την JP Morgan Asset Management,  η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες και κατέστησε σαφές ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και μια πλήρη ποσοτική χαλάρωση, όμως θα πρέπει μάλλον να προηγηθεί μια μεγαλύτερη άνοδος του ευρώ ή μια πιο απότομη πτώση του πληθωρισμού.

Η  Morgan Stanley, υπολόγισε στο 20% το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE ή τυπώματος χρήματος), καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει η ευρωζώνη να απειληθεί σοβαρά με μια νέα ύφεση, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να υποβαθμιστούν σημαντικά.

Πάντως εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μία τέτοιας κλίμακας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι μετοχές θα μπορούσαν να σημειώσουν κέρδη 10%, η απόδοση του γερμανικού επιτοκίου αναφοράς θα υποχωρήσει κατά 50 μονάδες βάσης και το ευρώ θα υποχωρήσει 4% κατά μέσο όρο έναντι  ενός καλαθιού νομισμάτων που περιέχει τους βασικούς της εμπορικούς εταίρους. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως η ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα υποχωρήσει σταδιακά προς το 1,20.

Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι σίγουρο αν θα ευνοηθούν αφού δεν είναι βέβαιο αν στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οι χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα διάσωσης. Πάντως, η  JP Morgan εκτιμούσε ότι με ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤ θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η ποσοτική χαλάρωση,  θα μπορούσε να βοηθήσει στις νέες εκδόσεις ομολόγων στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το ελληνικό δημόσιο, ευνοώντας και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου