30/4/2014
Ένας δημοσιογράφος ακολουθεί το ΣΔΟΕ σα κλαμπ της Αθήνας
Στους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε νυκτερινά κέντρα και άλλες εστίες φοροδιαφυγής εστιάζει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Bloomberg για την Ελλάδα, το οποίο μιλάει για «εκτεταμένη φοροδιαφυγή» αλλά και για το νέο πρόσωπο της φορολογικής διοίκησης στη χώρα.
Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του αμερικανικού πρακτορείου Τζόναθαν Στερνς ξεκινά με μια τυπική αιφνιδιαστική επίσκεψη των φορολογικών ελεγκτών σε νυχτερινό κέντρο των Βορείων Προαστείων της Αθήνας, ένα από τα περίπου είκοσι στα οποία θα τους ακολουθήσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.
«Οι ελεγκτές είναι το νέο πρόσωπο του αγώνα της Ελλάδας στη μάχη του χρόνιου προβλήματος της φοροδιαφυγής», γράφει ο δημοσιογράφος, «με αποστολή να εξακριβώσουν εάν κόβονται αποδείξεις πληρωμών, κάτι που συχνά αποφεύγουν να κάνουν τα κλαμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Ελλάδα, προκειμένου τα έσοδά τους να εμφανίζονται μειωμένα και να πληρώνουν λιγότερους φόρους».
Το δημοσίευμα φιλοξενεί μαρτυρίες στελεχών της φορολογικής διοίκησης οι οποίοι καταγγέλλουν επιθέσεις από ιδιοκτήτες: «Μας έχουν εκσφενδονίσει ακόμη και καρέκλες», αφηγείται στον ρεπόρτερ μια ελεγκτής, προσθέτοντας «θέλουμε να είμαστε αυστηροί με εκείνους που παραβαίνουν τους κανόνες και επιεικείς με εκείνους που τους ακολουθούν προκειμένου να τους ενθαρρύνουμε».
Σύμφωνα με το Bloomberg το 2012 το ποσοστό της παραοικονομίας ανερχόταν στο 24% του ΑΕΠ όταν στην ΕΕ είναι κατά μέσον όρο στο 15%, ενώ η «μαύρη» εργασία διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στο 25% μεταξύ 1995 και 2006. «Ακόμη και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι παθολογικό».
«Ιστορικοί και πολιτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και ενός αδύναμου κράτους, οδήγησαν στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα», δηλώνει η Αικατερίνη Σαββαΐδου, σύμβουλος της κυβέρνησης και λέκτορας για τη φορολογική νομοθεσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και προσθέτει ότι «για πολλά χρόνια, οι Έλληνες ήξεραν ότι μπορούσαν να την γλιτώσουν. Αυτό σιγά-σιγά αλλάζει, καθώς οι νόμοι και οι έλεγχοι βελτιώνονται».
«Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αντικατοπτρίζουν τόσο τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή όσο και την απόσταση που πρέπει ακόμη να διανύσει η ελληνική κοινωνία προκειμένου να αποδεχτεί αυτήν την καταστολή».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ο οποιος ηγείται της «εκστρατείας» συλλογής εσόδων. Η δημιουργία της υπηρεσίας, στις αρχές του 2013 ήταν «προϋπόθεση για τη διάσωση της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ», αναφέρει το Bloomberg ενώ παραθέτει και αριθμούς: Τα έσοδα της κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 12,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Το δημοσίευμα πάντως φιλοξενεί και δηλώσεις ιδιοκτήτη μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος παραδέχεται ότι φοροδιαφεύγει, γιατί διαφορετικά, όπως λέει, θα αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του. Υποστηρίζει ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτες του καταστήματος «έκρυβε» πολύ περισσότερα από τον ίδιο, ενώ αποκαλύπτει ότι στη γειτονιά πέφτει «σύρμα» όταν κυκλοφορούν ελεγκτές, προκειμένου οι καταστηματάρχες να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
«Για να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση πρέπει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τους αριθμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης στο δημοσιογράφο το Bloolberg. «Πρέπει να είσαι ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτές, που μας επισκέπτονται περίπου 10 φορές το χρόνο. Γι' αυτό βασιζόμαστε στο τοπικό δίκτυο των επιχειρήσεων που ειδοποιούν ο ένας τον άλλο όταν οι ελεγκτές έρχονται στη γειτονιά μας».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου