Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ήταν αναγκαία τα εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση Grexit


22/5/2014

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι τα εναλλακτικά σχέδια του υπουργείου του σε περίπτωση ενός Grexit συνιστούσαν αντίδραση στο γεγονός ότι στην Ελλάδα γινόταν σχετική συζήτηση.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπο σήμερα το πρωί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάϊκο Μαας, με θέμα την προστασία των καταναλωτών στο πεδίο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ετέθη στον κ. Σόιμπλε το ερώτημα κατά πόσο ευσταθούν δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει πρωτοστατήσει τους πρώτους μήνες του 2012 στην προετοιμασία σχεδίου που είχε ως αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σκέφτηκε πράγματι κάτι τέτοιο, και αν υπάρχει ένα σχέδιο β΄ και γ΄ εξόδου σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές εκλογές και στη συνέχεια σχηματισθεί αριστερή κυβέρνηση. Στην απάντηση του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν παίρνει θέση για τη στάση της Γερμανίας στο μέλλον αλλά κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και υποστηρίζει την αναγκαιότητα προετοιμασίας γερμανικών σχεδίων σε περίπτωση ενός GREXIT τότε.


Υπεύθυνη γερμανική στάση τα σχέδια

Περιγράφοντας την κατάσταση αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση στη Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ένταση που επικρατούσε στην κοινή γνώμη των δύο χωρών. Πολλά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο για την Ελλάδα δεν ήταν καθόλου “ευγενικά”, και αντιστρόφως, πολλά δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο δεν ήταν “ευγενικά” για τη Γερμανία, εννοώντας ότι και ο ίδιος ήταν στόχος μερίδας του τύπου. Η επίθεση αυτή δεν τον εμπόδισε όμως να ζητήσει από τους Γερμανούς κατανόηση για την κατάσταση την οποία βιώνουν οι Έλληνες, “οι οποίοι υποφέρουν παρά πολύ από τις παραλήψεις δεκαετιών της δικής τους ελίτ”. Επίσης, υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διανύσει ένα δύσκολο δρόμο και ότι θα πρέπει η Γερμανία να τη βοηθήσει. Παράλληλα όμως δήλωνε ότι εναπόκειται στον ελληνικό λαό αν θέλει να σηκώσει αυτό το βάρος ή όχι.


«Αναφερθήκατε σε έναν πολιτικό…»

Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε υπενθύμισε ότι εκείνη την περίοδο, δηλαδή πριν τις εκλογές του 2012, διεξαγόταν στην Ελλάδα μια συζήτηση για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Αναφερθήκατε σε έναν πολιτικό, για του οποίου την δημοκρατική υπευθυνότητα έχω αμφιβολίες, αλλά δεν είναι δουλειά μου να μιλήσω για αυτό σήμερα» [προφανώς εδώ εννοεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα]. «Αυτοί έλεγαν ότι θα ήταν καλύτερο αν έβγαιναν [δηλαδή η Ελλάδα] από το ευρώ. Σεβαστό», είπε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι τέτοιες απόψεις ακούγονται και από πολιτικούς της Ιταλίας. Εκτός αυτού «υπήρχαν σχέδια μιας κυβέρνησης στη Ελλάδα [εννοεί την κυβέρνηση Παπανδρέου] για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο ή την παραμονή της χώρας στο ευρώ». “Πιστεύετε ότι η διοίκηση ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου [δηλαδή η Γερμανία] δεν θα έπρεπε να σκεφτεί τι θα κάνει εάν προέκυπτε μια εξέλιξη την οποία δεν θα επιθυμούσαμε», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
«Από αυτή τη στάση μπορείτε να βγάλετε σχέδια Υ ή Ζ», λέει ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι εικοτολογίες δεν είναι σοβαρές, αλλά μάλλον ανόητες.
Τέλος, αναφερόμενος στις σημερινές εξελίξεις ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί καλύτερα από ό,τι όλοι υποθέταμε πριν δύο χρόνια»..

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου