16/6/2014
Στα 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται η καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση για την περίοδο 2013 - 2018 με τις παρεμβάσεις που αφορούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, στις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο αλλά και τις προσλήψεις που θα γίνουν.
Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής αναφέρει ότι για την περίοδο 2013-2018 θα υπάρξει καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ με παρεμβάσεις που ενσωματώνουν τα εξής στοιχεία:
- Την ένταξη 25.669 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
- Την αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων από τον Δημόσιο Τομέα.
- Την υλοποίηση 15.000 νέων προσλήψεων από την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε μια υποχρεωτική αποχώρηση.
- Καταβολή αποζημίωσης απόλυσης λόγω κατάργησης θέσης βάσει των διατάξεων της υποπερίπτωσης 4.α.ι. της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Θ.1 της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κατηγορία συνυπολογίζεται και η αποζημίωση των υπαλλήλων της ΕΡΤ.
Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι το 2014 θα υπάρξει εξοικονόμηση ύψους 164 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει μόνο ένα μέρος του κόστους των νέων προσλήψεων οι οποίες, βάσει του προγραμματισμού προσλήψεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα ανέλθουν σε περίπου 8.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και 7.000 εντός του 2015. Ως εκ τούτου το κόστος που θα προέλθει από τις νέες προσλήψεις θα επιβαρύνει τα έτη 2015 και 2016.
Το συγκεκριμένο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ζητώντας διευκρινίσεις για μισθολογικές παρεμβάσεις στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο όπως αυτές περιελήφθησαν με το υπ΄ αριθμ. 6 μέτρο «εργασιακή κινητικότητα και αναγκαστικές αποχωρήσεις».
Πηγή
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πλανάται πλάνην οικτρά. από τα 100 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι είναι το δημοσιονομικό όφελος, το κράτος θα εισέπραττε μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων το 75%, ήτοι 75 εκατομμύρια. Επί πλέον η επιβάρυνση στην οικονομία σύμφωνα με τον σωστό συντελεστή ύφεσης του ΔΝΤ θα είναι 180 εκατομμύρια. Έτσι το κράτος είτε θα βάλει φόρους για να πάρει αυτά τα λεφτά είτε θα κάνει περεταίρω περικοπές είτε και τα δύο.
Η αύξηση της ανεργίας δε, είναι ένας προς τέσσερις, για κάθε απολυμένο στο δημόσιο τέσσερις υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα χάνουν τη δουλειά τους.
'Ένας μαθητής Λυκείου είχε στείλει επιστολή στον Γ. Στουρνάρα όπου τον ρωτούσε:
''Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια παράγραφο του βιβλίου (σελίδα 183, βιβλίο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) η οποία αναφέρει «Αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα, πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση». Αυτά λέει το βιβλίο. Πώς γίνεται να μιλάτε για πλεόνασμα της οικονομίας σε περιόδους ύφεσης και ανεργίας όπου, όπως αναφέρεται παραπάνω, οι δαπάνες πρέπει να υπερβαίνουν τα έσοδα του κράτους για να αυξηθεί το εισόδημα.
Τι κάνετε κύριε Υπουργέ; Το ακριβώς αντίθετο. Αυξάνετε τη φορολογία στις ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά τάξεις, το εισόδημα ολοένα και περισσότερο μειώνεται, χωρίς αυτά να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, εκτός από το να βυθιζόμαστε περισσότερο στην ύφεση. Τι συνέπειες έχουν αυτές οι ενέργειες; Καταστρέφετε τα όνειρα χιλιάδων νέων (όπως και τα δικά μου στην παρούσα φάση) εξαναγκάζοντάς τους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτοξεύετε τα ποσοστά ανεργίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το πολιτικό σύστημα.'' (Πηγή)
Επομένως πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες (μισθοί δημ. υπαλλήλων, συντάξεις, δημόσιες επενδύσεις) για να ξεπεραστεί η κρίση και όχι το αντίθετο.Αυτό έκαναν και οι ΗΠΑ για να ξεπεράσουν την Μεγάλη Ύφεση το 1929, ο δημόσιος τομέας προσλάμβανε και δεν απέλυε.(Πηγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου