Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Από την bad bank (που δεν έγινε) στα τεστ βιωσιμότητας για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις


14/6/2014

Το σχέδιο των τραπεζών για γρήγορο ξεκαθάρισμα των δανείων τους

«Ομάδες κρούσης» για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων δημιουργούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, μετά την εγκατάλειψη του σεναρίου που ήθελε τη δημιουργίας μιας μεγάλης bad bank στην οποία θα κατέληγαν όλα τα κόκκινα δάνεια των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Στο τραπέζι των συζητήσεων τον περασμένο χρόνο είχε τεθεί συγκεκριμένη πρόταση η οποία προέβλεπε τη δημιουργία μιας μεγάλης bad bank για τις συστημικές τράπεζες.

Το υγιές χαρτοφυλάκιο των τραπεζών θα παρέμενε σε καθεμία από αυτές, ενώ όλες οι επισφάλειες θα κατέληγαν στη νέα τράπεζα η οποία θα αναλάμβανε τη διαχείρισή τους. Η πρόταση αυτή παρότι αρχικά βρήκε έδαφος εντός των ελληνικών τειχών, απορρίφθηκε τελικά από την τρόικα.

Οι αιτιάσεις της τρόικας εστίασαν στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικές και θα έφερναν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Ωστόσο η διαχείριση των επισφαλειών των τραπεζών αποτελούσε και αποτελεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας αλλά και για την οικονομία. Παρά το γεγονός ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ιδρυθεί bad bank, με τελευταία αυτή της Barclay's τον περασμένο μήνα αλλά και άλλων παλαιότερα όπως η ΝΑΜΑ στην Ιρλανδία, η Safeb στην Ισπανία, η ΚΑ Finanz AG στην Αυστρία, η Erste Abwicklungsanstalt στη Γερμανία, στην περίπτωση της Ελλάδας επελέγη συνολικά η διαχείριση των δανείων να μη γίνει μέσω «κακών τραπεζών» από κάθε συστημική τράπεζα.

Με τα κόκκινα δάνεια να φτάνουν ήδη τα 70 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 40 δισ. αφορούν επιχειρήσεις, αποφασίστηκε τελικά οι τράπεζες να ιδρύσουν τις ειδικές μονάδες διαχείρισης με τις οποίες επιχειρούν να χαλαρώσουν τον βρόχο που τις πνίγει, δίνοντας παράλληλα μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μεν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, αλλά μπορούν, εφόσον εξυγιανθούν, να παραμείνουν βιώσιμες.

Οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στη σύσταση υποδιευθύνσεων των λεγόμενων «ειδικών μονάδων διαχείρισης εταιρικών πιστοδοτήσεων», οι οποίες έχουν αντικείμενο την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων τους.

Οι μονάδες αυτές είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό και θα επιφορτιστούν με την αρμοδιότητα της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που αφορούν επιχειρηματικά δάνεια.

Ο κεντρικός σχεδιασμός που θα ακολουθούν οι εξειδικευμένες μονάδες των τραπεζών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το ξεσκαρτάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων που αφορούν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.
 Τα δάνεια αυτά θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε εκείνα που πληρώνονται με μικρή καθυστέρηση και σε όσα έχουν πάψει να εξυπηρετούνται εδώ και καιρό.

Στη συνέχεια θα γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων των εταιρειών που εμπλέκονται στα δάνεια αυτά. Μάλιστα η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να ζητεί από την επιχείρηση και υποστηρικτικά στοιχεία ή δικαιολογητικά, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

 Θα ακολουθεί η αξιολόγηση των στοιχείων. Και θα λαμβάνονται υπόψη και άλλα δεδομένα όπως το σχέδιο που μπορεί να έχει υποβάλει η επιχείρηση για την αναδιάρθρωσή της, οι προοπτικές του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται, εκτιμώμενες μελλοντικές ταμειακές ροές οι οποίες συνηγορούν στο ότι η εταιρεία μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά και η ίδια συμμετοχή των βασικών μετόχων της επιχείρησης στο χρηματοδοτικό πλάνο.

Βιώσιμες επιχειρήσεις. Στην επόμενη φάση, για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται βιώσιμες οι τράπεζες, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, θα προχωρούν στην κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα έχει στοχευμένες δράσεις ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και τις προοπτικές που έχει. Στο πλαίσιο αυτό θα είναι δυνατό να προτείνονται οι ακόλουθες λύσεις:

Πρώτον, η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με τη συμμετοχή των βασικών μετόχων.
Δεύτερον, η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου.
Τρίτον, η μετοχοποίηση του δανείου ή μέρος αυτού, ακόμα και η συγχώνευσή της με άλλη ομοειδή επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος θα είναι να βρεθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση ώστε να παραμείνει βιώσιμη η επιχείρηση.  Σύμφωνα πάντως με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, εντός του καλοκαιριού όλες οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες και να έχουν στελεχώσει τις συγκεκριμένες διευθύνσεις τους, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο οργανωτικών απαιτήσεων προκειμένου να αξιολογεί τον βαθμό κατά τον οποίο οι τράπεζες θα έχουν αναπτύξει επαρκώς τα συστήματα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαχείρισης των επισφαλών δανείων τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου