17/6/2014
Συνθήκες Μεσαίωνα
Εργοδότες καταβάλλουν ως αμοιβή διαμονή σε ξενοδοχείο, ενώ επιχειρήσεις δίνουν μέρος του μισθού σε επιταγές για αγορές τροφίμων
Χιλιάδες εργαζόμενοι στην χώρα μας πληρώνονται όχι μόνο με καθυστέρηση πολλών μηνών, αλλά αντί για χρήματα παίρνουν κουπόνια, με πολλούς εργοδότες να καταβάλλουν ως αμοιβή διαμονή σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις να δίνουν μέρος του μισθού σε επιταγές για αγορές τροφίμων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα», περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από τρεις έως και 12 μήνες, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι το φαινόμενο της πληρωμής σε είδος, γεγονός που θυμίζει απλά συνθήκες Μεσαίωνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντας τους ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία ή ημερήσια σίτιση, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζομένων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων. Μάλιστα, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο μόνο σε σουπερμάρκετ αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που καταβάλλουν έως και το ένα τρίτο των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων τους με τη μορφή κουπονιών αγοράς τροφίμων από σουπερμάρκετ.
Επίσης, προσλαμβάνουν νέους και νέες κυρίως κάτω των 25 ετών, ακόμη και με μηναία σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ, δηλαδή 2,25 ευρώ ημερομίσθιο, ενώ την ίδια ώρα, περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν, όπως επιβάλλει ο νόμος, επίδομα αδείας.
Ακόμη, αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις όπου οι εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ το μήνα, αντί για μισθό, λέγοντας πως θα καταβάλλουν μελλοντικά τα υπόλοιπα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τα στοιχειά του συστήματος Εργάνη, σημαντικό μερίδιο στην αγορά εργασίας καταλαμβάνουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ειδικότερα, από τις 423.174 αναγγελίες προσλήψεων που έγιναν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2014 οι 232.383 αφορούσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι 140.527 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και υπόλοιπες 50.264 σε εκ περιτροπής απασχόληση
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου