Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Καμπανάκι για την ανάκαμψη της οικονομίας


29/7/2014

Για πιθανή νέα προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ή κάποιο άλλο διακρατικό «σχήμα» μετά τη λήξη του Μνημονίου κάνει λόγο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του. Χαρακτηρίζει ασθενή τη δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες.

Η ΕΕ υπολογίζει ότι τη διετία 2014-2015, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ανέλθουν σε 14,9 δις ευρώ (2,6 δις για το 2014 και 12,3 δις για το 2015). Επομένως, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αν επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει ή να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές (πράγμα που ήδη συναντά δυσκολίες) ή να προσφύγει στον ΕΜΣ, που συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής (και σχετική σύμβαση) σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού.

Ανάλυση
Οι οικονομολόγοι του Γραφείου υποστηρίζουν πως «αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης, δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και, αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον».

Μάλιστα, σημειώνουν ότι προς το παρόν, οι προβλέψεις ιδίως για ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το 2015 βαρύνονται με μεγάλες αβεβαιότητες. Με άλλα λόγια, η δυναμική της ανάκαμψης είναι ακόμα ασθενής παρά την ανάσχεση της ύφεσης. Επίσης, αναφέρουν ότι τις «δυσκολίες της επίτευξης μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης δείχνει ανάμεσα σε άλλα η εξαγωγική άπνοια, παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους».

Στις αβεβαιότητες που εντοπίζει το ΓΠΚ περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων, η μετ' εμποδίων δημοσιονομική εξυγίανση, το χρέος, η μη επίτευξη κάποιας ελάχιστης συναίνεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε ισχυρές εξωτερικές διαταραχές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου