15/1/2015
Το ενδεχόμενο νίκης ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα κρίση του ευρώ σύμφωνα με τον πρώην Γερμανό υπ. Εξωτερικών Γ. Φίσερ. Δυσφορία στο γερμανόφωνο Τύπο για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η χθεσινή γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της συμβατότητας υπό προϋποθέσεις του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχολιάζεται εκτενώς από τον γερμανόφωνο Τύπο με την πλειονότητα των σχολιαστών να προβάλουν τον σκεπτικισμό τους.
Υπέρ και κατά
«Μια γιορτινή μέρα για τον ίδιο, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τους υπεύθυνους για τη διάσωση του ευρώ και τους κερδοσκόπους και μια μαύρη μέρα για τους φορολογούμενους της ευρωζώνης και την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», παρατηρεί η Welt. Επικριτική και η Neue Ζürcher Zeitung, που αμφισβητεί άμεσα το εάν ανήκει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ να μειώνει το κόστος χρηματοδότησης ορισμένων κρατών εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τις κυρώσεις από την ελεύθερη αγορά. Η Rheinische Post υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που θεωρεί ότι θα έχει η απόφαση. «Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακολουθήσει τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα, κάτι που τις περισσότερες φορές συμβαίνει, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει πλέον τον Ιταλό. Για τους αποταμιευτές μια κακή είδηση, γιατί εάν απολέσουν οριστικά την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ, το κοινό νόμισμα θα χάσει ακόμη περισσότερο σε σχέση με το δολάριο και θα μετατραπεί σε ‘μαλακό νόμισμα’».
Η Märkische Oderzeitung θεωρεί ότι οι συνθήκες που ρυθμίζουν τα του ευρώ δεν αξίζουν ούτε το χαρτί, πάνω στο οποίο γράφτηκαν. Και επισημαίνει ότι διαλύθηκε η γερμανική αυταπάτη ότι με την ΕΚΤ δημιουργήθηκε μια ευρωπαϊκή Μπούντεσμπανκ, προσηλωμένη μόνο στη νομισματική σταθερότητα μακριά από κάθε πολιτική επιρροή. Αντίθετα η Rundschau της Φραγκφούρτης συγκαταλέγεται στις λίγες εφημερίδες που προτάσσουν τη διαφύλαξη του ύψιστου στόχου, που είναι η διατήρηση του ευρώ. «Η ΕΚΤ μπορεί να παρεμβαίνει, όπως το κάνουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο και όπως το έκανε και η Μπούντεσμπανκ επί εποχής μάρκου. Πρόκειται για μη συμβατικό μέτρο, στο οποίο προσφεύγει ο Ντράγκι, αλλά μήπως η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι κανονική; Όποιος λέει όχι σε όλα, κινδυνεύει να αφήσει τον ασθενή χωρίς φάρμακο».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου