27/1/2015
Ρίγη στην Ευρώπη προκαλεί η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η συμμαχία ανάμεσα στη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκιστική δεξιά των ΑΝΕΛ προκαλεί ρίγη στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Σε μια πραγματιστική λογική, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να συμμαχήσει με τον Πάνο Καμμένο, πολιτικό που πολέμησε σφοδρά τα μέτρα λιτότητας της τρόικα.
Η προσέγγιση των δύο ξεκίνησε τον Μάιο του 2012, μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει να εννοηθεί τότε ότι ήταν έτοιμος να δεχθεί την υποστήριξη ή την ψήφο ανοχής των ΑΝΕΛ. Δυόμισι χρόνια αργότερα η συμμαχία αυτή έγινε πραγματικότητα, παρά την έντονη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους θιασώτες του ρεαλισμού, που θεωρούν ότι προτεραιότητα είναι τα οικονομικά ζητήματα, και εκείνους που θεωρούν παρά φύση μια τέτοια συμμαχία.
Γεννημένος το 1965, ο Καμμένος είναι ένα είδος αρχέτυπου του Έλληνα πολιτικού, δημαγωγός, λαϊκιστής, με δυνατή φωνή και που δεν υποχωρεί μπροστά σε καμία εξωφρενική δήλωση. Η τελευταία από αυτές είναι ιδιαιτέρως ντροπιαστική. Τον Δεκέμβριο εξήγησε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι «οι βουδιστές, οι εβραίοι και οι μουσουλμάνοι δεν πληρώνουν φόρους», αντίθετα προς την ορθόδοξη εκκλησία που «κινδυνεύει να χάσει τα μοναστήρια της». Στην ίδια συζήτηση κατήγγειλε την καύση των νεκρών και το σύμφωνο συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους.
Ο Καμμένος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του καριέρας στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Ως υπουργός Ναυτιλίας το 2006-8, διαπραγματεύτηκε την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους το 2008. Αυτό δεν τον εμποδίζει να φοράει μπλουζάκια που γράφουν «Η Ελλάδα δεν είναι για πούλημα». Είναι υπέρ της αναπροσαρμογής των σχέσεων της Ελλάδας: «Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν μας εμποδίσει να διατηρούμε πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με άλλες χώρες, ιδίως με όσες έχουμε ιστορικούς δεσμούς όπως η Ρωσία και η Κίνα».
Αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς εγκατέλειψε την κριτική του μνημονίου για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Τον Φεβρουάριο του 2012 ίδρυσε τους ΑΝΕΛ στο Δίστομο, εξηγώντας ότι «η Ελλάδα είναι θύμα διεθνούς συνωμοσίας».
Χρησιμοποιώντας επιθετική ρητορική εναντίον της τρόικα, κατάφερε να λάβει 10% στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τρεις μήνες μετά την ίδρυση του κόμματός του. Ανάμεσα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδινε την εντολή στα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο Καμμένος έστειλε επιστολή στην οποία εξηγούσε ότι θα συμμετείχε αν το κόμμα του έπαιρνε το υπουργείο Άμυνας. Διέψευσε ότι έγραψε την επιστολή αυτή και κατηγόρησε την προεδρία ότι ψεύδεται, πράγμα που θεωρήθηκε μεγάλη ασέβεια.
Οι εσωκομματικές σχέσεις στους ΑΝΕΛ είναι ηλεκτρισμένες. Πολλά μέλη βρόντηξαν την πόρτα ή διαγράφηκαν. Συχνά γίνεται επίκεντρο πολεμικής για τις δηλώσεις του ή για τον τρόπο ζωής του. Αν και υπόσχεται επίθεση εναντίον της διαφθοράς και των φορολογικών παραδείσων, έκαναν αίσθηση οι αποκαλύψεις του Τύπου ότι διαθέτει οικογενειακό κότερο που ανήκει σε οφσόρ ή ότι τα έργα στο σπίτι της πεθεράς του στην Ικαρία πληρώθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Καμμένος τα διέψευσε και κατέφυγε στην δικαιοσύνη εναντίον όσων τον κατηγόρησαν.
Παραδέχθηκε όμως και δικαιολόγησε την πρόσληψη ενός από τους ξαδέλφους του στη Βουλή. «Είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Εργάζεται στο κόμμα μου. Εργάζεται από το πρωί ως το βράδυ. Ποιο είναι το πρόβλημα;».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου