Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Με 4,8% αναπτύχθηκε το 2014 η οικονομία της Ιρλανδίας


13/3/2015

Σε ετήσιο ρυθμό 4,8% κινήθηκε η ανάπτυξη το 2014 στην Ιρλανδία, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση χρέους της ευρωζώνης και την επιτυχή αποδέσμευσή της από το δανειοδοτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προ ενός έτους. Η ανάπτυξη στην Ιρλανδία κυμάνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με κάθε άλλο κράτος-μέλος της ευρωζώνης, μια εντυπωσιακή απόδοση που οφείλεται στην εκτεταμένη παρουσία των πολυεθνικών ομίλων στη χώρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το Δουβλίνο υπολογίζει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,9% μέσα στο 2015, παρατείνοντας τη δυναμική ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας που είχε παγιδευθεί σε βαθιά και πολυετή ύφεση από τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Μάικλ Κόνελι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Ιρλανδία, «κάθε κλάδος της οικονομίας παρουσίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς καμία εξαίρεση». Η συνεισφορά του αγροτικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε, για παράδειγμα, κατά 10% το περυσινό έτος από το 2013. Οι κλάδοι μεταφορών, λογισμικού και επικοινωνιών επεκτάθηκαν σε ρυθμό 8% και ο ρυθμός ανάπτυξης στις υπόλοιπες υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 3,4%, επεσήμανε ο κ. Κόνελι. Συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο της βιομηχανίας ενισχύθηκε κατά 1,5%, με επέκταση του κατασκευαστικού κλάδου κατά 6,9% σε πραγματικούς όρους. Οι πολυεθνικές επεκτάθηκαν κατά 30,2%, ενώ η άμυνα και η δημόσια διοίκηση παρουσίασαν ρυθμό ανάπτυξης 1,1%. Ένα ακόμη θετικό σημάδι ήταν η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης κατά 3,5%, αφού ήταν υποτονική επί σειράν ετών. Η Ιρλανδία επωφελείται, επίσης, από τη μεγάλη πτώση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της και έχει δρομολογήσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ.

Πηγή

Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ιρλανδία δεν οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόστηκε με τα μνημόνια. Κάθε σύγκριση με την Ελλάδα είναι άστοχη δεδομένου ότι εκεί δεν έγινε, για παράδειγμα, λάθος στον συντελεστή ύφεσης. Βλέπουμε ότι η αύξηση επενδύσεων τω πολυεθνικώ είναι 30.2% πράγμα που είναι απίθανο να γίνει στην Ελλάδα που βρίσκεται σε καθεστώς εσωτερικής υποτίμησης (μειώσεων μισθών) και αποπληθωρισμού (αρνητικού πληθωρισμού).

Η Ιρλανδία έχει πάρει παράταση στα μνημόνια. Δεδομένου ότι το χρέος των τραπεζών της ήταν 1.3 τρις ευρώ στην αρχή της κρίσης, πρέπει να μεταφερθεί ολόκληρο στο κράτος. Έτσι θα ''πέφτει'' στα μνημόνια ξανά και ξανά μέχρι να γίνει αυτή η επαναγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου