13/3/2015
«Θέλουμε να είμαστε για την Ελλάδα καλός φίλος και εταίρος»
Μηνύματα για αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και έκκληση για να δοθεί έμφαση στο τρέχον ελληνικό πρόβλημα, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ.
Εμφανής είναι η προσπάθεια που καταβάλει το Βερολίνο για να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας – όχι μόνο λόγω των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του χρέους. Το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινκ μπορεί να θεωρηθεί ως μια επισκόπηση των ζητημάτων που απασχολούν συνολικά τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.
«Δεν έχουμε βεντέτα»
Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Μιλώντας στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Παρασκευής κατέστησε σαφές ότι πολιτικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μεταξύ των δύο χώρων δεν επικρατεί κάποιο διμερές πρόβλημα, ούτε «βεντέτα» ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Γιάννη Βαρουφάκη. Η Γερμανία θέλει να είναι για την Ελλάδα «καλός φίλος και εταίρος». Οι ελληνογερμανικές σχέσεις καλύπτουν περισσότερες πτυχές πέρα μόνο από το θέμα του χρέους, το οποίο είναι άλλωστε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά το σύνολο της ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία προσφέρει τη συμβολή της.
Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι και ο στόχος της πολιτικής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν. Αφορμή της διευκρίνισης ήταν η δήλωση του Β. Σόιμπλε στη Βιέννη που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η κ. φον Τιζενχάουζεν τόνισε ότι κατά την άποψη του υπουργού το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας μπορεί να λυθεί και ότι η χώρα δεν αποτελεί «χαμένη υπόθεση». Αναφερόμενη στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι και οι εταίροι της Ελλάδας έχουν δεσμεύσεις επισήμανε ότι πράγματι αυτό είναι ισχύει, τονίζοντας όμως ότι πρώτα η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και κατόπιν έρχεται η σειρά των εταίρων. Ας σημειωθεί ότι η κ. φον Τίζενχαουζεν απέφυγε κάθε σχόλιο αναφορικά με τις προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο και τις ακυρώσεις ιδιωτικοποιήσεων παραπέμποντας στις συνομιλίες της Αθήνας με τους θεσμούς.
Η Αθήνα δεν πρόκειται να στείλει πρόσφυγες
Και στο θέμα των προσφύγων που ανέδειξε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος το Βερολίνο τηρεί χαμηλούς τόνους. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε οι δηλώσεις Καμμένου έγιναν μάλλον με την κομματική του ιδιότητα. Άλλωστε δεν είναι και ο πλέον αρμόδιος υπουργός για το θέμα των προσφύγων. Πάντως στις τρέχουσες συνομιλίες των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου διαβεβαίωσε στους συναδέλφους της ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα αποστολής προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα στην Ευρώπη. Ούτε στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας φαίνεται να επηρεάζουν οι δηλώσεις του κ. Καμμένου τις ελληνογερμανικές σχέσεις.Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ αναγνωρίζει στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας μια «εποικοδομητική» στάση στους διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Χαμένοι στη μετάφραση
Δυσκολίες συνεννόησης παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών με την ελληνική πλευρά να καταλογίζει στο γερμανικό ΥΠΕΞ περίπου δικολαβικές μεθόδους. Η κατηγορία δεν αφορά μόνο την αποφυγή του Βερολίνου να επιβεβαιώσει ότι κατά την πρόσφατη κατ' ιδίαν συνάντηση Σταϊνμάιερ-Κοτζιά στη γερμανική πρωτεύουσα ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών έθεσε θέμα γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Η ελληνική δυσφορία αφορά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το γερμανικό ΥΠΕΞ την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση του Έλληνα πρέσβη. Ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι ο πρέσβης διαμαρτυρήθηκε για υποτιμητική αντιμετώπιση του κ. Βαρουφάκη από τον κ. Σόιμπλε, η γερμανική πλευρά επιμένει ότι η ελληνική διαμαρτυρία αφορούσε μια συγκεκριμένη δήλωση του κ. Σόιμπλε, η οποία άλλωστε αποδείχτηκε ότι στηρίχθηκε και σε μεταφραστικό λάθος. Πάντως η δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Σαουσάν Σεμπλί στο μπρίφινγκ μάλλον δύσκολα να ικανοποιήσει την Αθήνα: «Μπορώ μόνο να πω για το το πώς εμείς αντιληφθήκαμε το τηλεφώνημα χωρίς να σταθώ στο περιεχόμενό του: επρόκειτο για επίσημη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούσε μια έκφραση του υπουργού Οικονομικών. Αυτή ήταν η αφορμή του τηλεφωνήματος. Επ' αυτού δεν μπορώ να πω περισσότερα.»
Το κατοχικό ζήτημα έχει κλείσει
Τέλος, αναφορικά με τα ελληνικά αιτήματα που προκύπτουν από τη γερμανική κατοχή οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι επανέλαβαν την πάγια γερμανική στάση ότι για το Βερολίνο ηθικά το θέμα παραμένει ανοιχτό αλλά νομικά και πολιτικά έχει κλείσει. Εξ ου και δεν υπάρχει λόγος σύστασης ελληνογερμανικής επιτροπής ιστορικών και νομικών που θα εξετάσουν το όλο θέμα, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας υπουργός Εξωρερικών. Σε ό,τι αφορά την απειλή για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα η Σαουσάν Σεμπλί παρέπεμψε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2012 όπου αναγνωρίζεται η ετεροδικία των κρατών. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεθεί θέμα κατάσχεσης.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου