10/3/2015
Εν μέσω αντιδράσεων για ευνοϊκή μεταχείριση των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης εγκρίθηκε σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. η διετής παράταση στη Γαλλία, προκειμένου να επαναφέρει το ποσοστό του ελλείμματός της εντός των ορίων της ευρωζώνης.
Πρόκειται για την επικύρωση ουσιαστικά της αξιολόγησης που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους προϋπολογισμούς των χωρών – μελών, μεταξύ των οποίων και της Γαλλίας. «Η Γαλλία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της τόσο σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές όσο και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία τίθεται υπό αυστηρά χρονικά πλαίσια», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Στην απόφασή της που ανακοινώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου η Κομισιόν έδωσε στη Γαλλία διορία μέχρι το 2017 ωστόσο η χώρα θα πρέπει σε τρεις μήνες να ενημερώσει για τις μεταρρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο της παράτασης η Γαλλία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της από το 4% του ΑΕΠ το 2015 στο 2,8% το 2017.
Η Γαλλία έχει λάβει αρκετές παρατάσεις τα τελευταία χρόνια, κάτι που, όπως δήλωσε και στέλεχος της ΕΚΤ στους «Financial Times» υπονομεύει τους κανόνες προς όφελος των πιο ισχυρών οικονομιών, οι οποίες αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιείκεια, εις βάρος των ασθενέστερων.
Κάποιες από τις μικρότερες χώρες, μάλιστα, εκδήλωσαν την απογοήτευση τους, όπως η Ιρλανδία, η οποία δια στόματος του υπουργού Οικονομικού
της, ζήτησε ανάλογους όρους με αυτούς που εφαρμόζονται στην περίπτωση της Γαλλίας.
«Στήριξα την πρόταση της Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνει και την παράταση στη Γαλλία. Ωστόσο, με αυτή την αφορμή, δηλώνω ότι χρειαζόμασταν κι εμείς ανάλογη ευελιξία στους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Νούναν, μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Από την πλευρά της, η Γερμανία, επίσης έδωσε το «πράσινο φως», συνοδευόμενο όμως και από προειδοποιήσεις προς το Παρίσι:
«Αν η Κομισιόν εμφανίζεται τόσο χαλαρή σε θέματα ανάπτυξης και σταθερότητας για πολιτικούς λόγους, πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες», υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου