Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Die Linke: Ορθές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις


12/3/2015

Για τον πρόεδρο του κόμματος «η Αριστερά» Μπερντ Ρίξινγκερ οι ελληνικές αξιώσεις για το κατοχικό δάνειο και όχι μόνο είναι δικαιολογημένες. Εκτός αυτού o ίδιος κάνει λόγο για την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας.

To θέμα των γερμανικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ και με αυτή την αφορμή σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος «η Αριστερά» Μπερντ Ρίξινκερ παραχώρησε συνέντευξη στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ΑRD. Η πρώτη ερώτηση ήταν σύντομη και σαφής. Ποιο είναι όμως το ακριβές το ποσό που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα; Ο Μπερντ Ρίξινγκερ απαντά:


«Δεν μπορούμε να πούμε ποιο είναι το ακριβές ποσό. Πρέπει βεβαίως να το μετατρέψουμε αναλόγως και σε ευρώ. Αυτό θα πρέπει να το κάνουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Αυτό όμως που είναι αδιαφιλονίκητο είναι το θέμα του αναγκαστικού δανείου. Πρόκειται για 476 εκατομμύρια μάρκα του τότε Ράιχ, που δόθηκαν για τον πόλεμο του Ρόμελ στην Αφρική. Επεστράφησαν 115 εκατομμύρια το 1960. Αυτό θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ένα κλασικό κούρεμα χρέους, κάτι το οποίο ο κ. Σόιμπλε αρνείται με απόλυτο τρόπο στους Έλληνες». Ο κ. Ρίξινγκερ υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα δάνειο, το οποίο δεν παραγράφεται και πως πρέπει να αποπληρωθεί.


Περί αποζημιώσεων αλλά και διαγραφής χρέους

Στην ερώτηση εάν εκτός από το κατοχικό δάνειο υπάρχουν αξιώσεις και για αποζημιώσεις ο πρόεδρος του Κόμματος η Αριστερά είναι σαφής. Να υπενθυμίσουμε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει χθες πως το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει πολιτικά και νομικά: «Ακόμα και η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής βουλής εκτιμά ότι θα μπορούσαν να διατυπωθούν αξιώσεις για αποζημιώσεις και δεν τις απορρίπτει, όπως η κυβέρνηση. Με φόντο την ιστορία μας – 80.000 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους, έγιναν σφαγές, 1.700 χωριά καταστράφηκαν - έχουμε μια ιστορική ευθύνη. Και η γερμανική κυβέρνηση καλά θα έκανε να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου, της κατανόησης και του δικαίου».

Τέλος, στη συνέντευξη αναφέρεται από την πλευρά του ARD ότι μετά τον πόλεμο έγινε διαγραφή χρέους για τη Γερμανία παρόλο που είχε δολοφονήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελλάδα το μόνο κακό που έκανε ήταν ότι δημιούργησε χρέη. Παρόλα αυτά δεν διαγράφεται, έστω για δεύτερη φορά, ένα μέρος του χρέους της.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ σχολίασε σχετικά: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Εάν δει κανείς τις αναλογίες και εάν δει κανείς πως συμπεριφέρθηκε η διεθνής κοινότητα απέναντι στην Γερμανία τη δεκαετία του 1950 με τη Συμφωνία του Λονδίνου, βλέπει κανείς μια τεράστια διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζεται σήμερα η Ελλάδα. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν δεν πήγαν στους Έλληνες άλλα στη διάσωση των τραπεζών καθώς και ότι σήμερα πολλοί Έλληνες γίνονται ολοένα φτωχότεροι. Και εκεί θα πρέπει να κάνουμε κάτι».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου