21.09.2015
Το αποτέλεσμα των εκλογών σχολίασε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία. Ο κ. Σουλτς είπε ότι τηλεφώνησε δύο φορές στον κ.Τσίπρα και μάλιστα όχι μόνο για να τον συγχαρεί.
«Χθες το βράδυ μίλησα δύο φορές με τον κ. Τσίπρα. Τον συνεχάρη για μια, όπως νομίζω, εντυπωσιακή πολιτική επίδοση, αυτό θα πρέπει να το πούμε, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση. Ο άνθρωπος πέτυχε έναν πολιτικό άθλο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. Τώρα έχει τετραετή εντολή. Τον ξαναπήρα όμως για την δεν έχω καμία κατανόηση για τον συνασπισμό που δημιουργεί. Είχε πολύ αμυντική στάση γιατί γνωρίζει ότι στο αριστερό στρατόπεδο στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί επιλέγει αυτή την παράταξη όταν έχει άλλες επιλογές για δημιουργία συνασπισμού. Αλλά τι να πω… Θα πρέπει να το συζητήσουμε αυτό».
«Γιατί επιλέγει αυτή την παράταξη όταν έχει άλλες επιλογές για δημιουργία συνασπισμού;»
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κλήθηκε να δώσει μια εκτίμηση για το πώς θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και κυρίως εάν η ελληνική πλευρά με επικεφαλής πάλι τον Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις.
«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν, συναποφασίστηκαν και από τον ίδιο. Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να συζητήσουμε άλλο αυτό το πακέτο βοήθειας αλλά να ρίξουμε όλο το βάρος σε δύο πράγματα: από τη μια να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα και από την άλλη να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίες κυρίως για νέους ανθρώπους. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας».
Ένα μεγάλο μέρος και σημαντικό θέμα της συνέντευξης αποτέλεσε και το προσφυγικό ζήτημα. Εν όψει της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ την Τρίτη, αλλά και της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη ο κ. Σουλτς δήλωσε αισιόδοξος. Ωστόσο επισήμανε ότι στο μεγάλο ραντεβού της Τετάρτης θα πρέπει να βρίσκεται και ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα, που αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης.
«Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να ασχοληθεί λιγότερο με την κατανομή των προσφύγων και περισσότερο με ένα άλλο θέμα που δεν συζητείται σχεδόν καθόλου, αυτό της χρηματοδότησης των χωρών που ζουν 1, 2, 3 εκατομμύρια άνθρωποι στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Όπως στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία. Τελειώνουν τα χρήματα του ύπατου αρμοστεή των Ηνωμένων Εθνών. Είναι πολύ συνετό να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις χώρες και μάλιστα σύντομα γιατί διαφορετικά θα έρθει ακόμη ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων».
Πηγή DW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου