Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Έτοιμη να τυπώσει ακόμα περισσότερο χρήμα η ΕΚΤ


23/10/2015

Τι σηματοδοτούν οι νέες αποφάσεις του Ντράγκι

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου διμήνου κατέγραψε το ευρώ και οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πραγματοποίησαν ράλι (με κέρδη της τάξης του 2,5%) μετά το σήμα που έστειλε από τη Μάλτα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Ο κ. Ντράγκι όχι μόνο επιβεβαίωσε όσους προέβλεπαν ότι θα άνοιγε «παράθυρο» για την επανεξέταση του μεγέθους, της διάρκειας και της δομής του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος, αλλά αποκάλυψε και ότι αυτό θα συμβεί τον Δεκέμβριο, όταν το Δ.Σ. θα έχει στα χέρια του τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία των ρυθμών ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Αυτές, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω σε σχέση με τις προηγούμενες (τον Σεπτέμβριο), αφού υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η made in China προσγείωση των ρυθμών ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωζώνη, η «ατμομηχανή» της οποίας, η Γερμανία, απειλείται και από τα απόνερα του σκανδάλου της Volkswagen. Σημειώνεται ότι χθες ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας σε 1,7% (από 1,8% προηγουμένως) και σε 1,3% (από 1,8%) για το 2016.

Μείωση επιτοκίου καταθέσεων

Ο κ. Ντράγκι πήγε εξάλλου ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι θα εξεταστούν «όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής», υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και όχι μόνο η εκτύπωση περισσότερου χρήματος, αλλά και η περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων του ευρώ που «πέρασε» σε αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο του 2014 (-0,10%) (υποχρεώνοντας ουσιαστικά τις τράπεζες που «παρκάρουν» στην ΕΚΤ την πλεονάζουσα ρευστότητά τους να πληρώνουν γι’ αυτό) και μειώθηκε στο -0,20% δύο μήνες αργότερα. Τότε ο Ντράγκι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα επιτόκια έχουν «πιάσει πάτο». Ωστόσο, τώρα η ΕΚΤ φαίνεται να αλλάζει ρότα και να εξετάζει και την εκ νέου ενεργοποίηση και αυτού του «όπλου», που θα μπορούσε να πιέσει πτωτικά την ισοτιμία του ευρώ: Το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 8% από την έναρξη του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος τον Μάρτιο, εξέλιξη που ενίσχυσε τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη (υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε πάλι κάτω από το μηδέν, στο -0,1% τον Σεπτέμβριο), σε συνδυασμό με τη βουτιά των τιμών των εμπορευμάτων.

Χαλάρωση λιτότητας

«Το ΔΣ της Τράπεζας έχει επιφορτίσει την αρμόδια Επιτροπή να επανεξετάσει τα υπέρ και τα κατά διάφορων μέτρων... Δεν τηρούμε στάση αναμονής, αλλά αξιολογούμε τις επιλογές μας», υπογράμμισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέλη του 25μελούς Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης άμεσης δράσης, έστω και αν δεν αποτέλεσαν πλειοψηφία. Αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση του προέδρου της ΕΚΤ ότι «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό μέσο για την τόνωση της ανάπτυξης». Ο Ντράγκι «πέταξε το μπαλάκι» στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, χαλαρώνοντας τη δημοσιονομική πολιτική «εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας» και υλοποιώντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την ανάκαμψη βιώσιμη.

Αναλυτές

«Ο Ντράγκι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για νέες πρωτοβουλίες τον Δεκέμβριο», σχολίασε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Ντιρκ Σουμάχερ. «Περιμένουμε ένα πακέτο μέτρων τον Δεκέμβριο με μειώσεις επιτοκίων και αγορές περισσότερων κρατικών ομολόγων, που θα οδηγήσουν σε άμεση και δραστική χαλάρωση της νομισματιής πολιτικής άμεσα και όχι με μικρά βηματάκια», υπερθεμάτισε ο Ρίτσαρντ Μπάργουελ, της BNP Investment Partners.

Η Capital Economics έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη, κάνοντας λόγο για επιτάχυνση των ρυθμών εκτύπωσης χρήματος από 60 δις ευρώ μηνιαίως σε 80 δις, ενώ η Barclays «βλέπει» επέκταση του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος κατά 6-9 μήνες, δηλαδή λήξη του τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο του 2017 αντί του Σεπτεμβρίου του 2016.

Αγορές

Οι αγορές αντέδρασαν έντονα στο σήμα Ντράγκι: Αργά χθες το βράδυ το ευρώ κατέγραφε ημερήσιες απώλειες της τάξης του 2% και διαπραγματευόταν στο 1,1117 δολάριο, έχοντας «γράψει» ενδοσυνεδριακό υψηλό στο 1,1336 δολ./ευρώ. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 2,48%, ο CAC στο Παρίσι κατά 2,28%, ο FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 2% και ο IBEX στη Μαδρίτη κατά 2,05%. Ράλι πραγματοποίησαν -για προφανείς λόγους- και τα ομόλογα στην ευρωζώνη, με την απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου να βουλιάζει σε ιστορικό χαμηλό, στο -0293%.

Προβλέψεις

Καταλυτικά για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από την ΕΚΤ αναμένεται να λειτουργήσουν οι νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, οι οποίες λογικά θα αναθεωρηθούν πτωτικά τον Δεκέμβριο.

Δημοσιονομική πολιτική

«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό μέσο για την τόνωση της ανάπτυξης», είπε ο Ντράγκι «πετώντας το μπαλάκι» στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, χαλαρώνοντας τη δημοσιονομική πολιτική «εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας»

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου