Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Φορολογικός «παράδεισος» η Ευρώπη για τις πολυεθνικές


17/10/2015

Διάτρητο, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται το φορολογικό σύστημα της Ευρώπης μετά την αποκάλυψη ότι το Facebook κατέβαλε το 2014 στη Βρετανία λιγότερους φόρους απ' όσους πλήρωσε ο μέσος μισθωτός πολίτης!

Αφού αξιοποίησε τα «παραθυράκια» μιας νομοθεσίας-σουρωτήρι, το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατέβαλε πέρυσι στο βρετανικό Δημόσιο το ποσό των 4.327 στερλινών (ήτοι 5.843 ευρώ), ακολουθώντας το παράδειγμα μιας σειράς κυρίως αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με ιδιαίτερα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ή και σε φορολογικούς παραδείσους, με αποτέλεσμα μόλις έρθει η ώρα για ταμείο να πληρώνουν... ψίχουλα. Πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν εκτιμούν πως από την πρακτική της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής χάνεται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αστρονομικό ποσό του ενός τρις ευρώ. Το θέμα, ωστόσο, δεν απασχολεί μονάχα τους αξιωματούχους και τις ελεγκτικές αρχές των Βρυξελλών που έχουν εξαπολύσει κυνήγι κατά αμερικανικών κολοσσών όπως για παράδειγμα η Apple, αλλά έχει αφυπνίσει και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που ανέλαβε δράση.

Με στόχο να κλείσουν οι «τρύπες» στα φορολογικά συστήματα πολλών χωρών οι υπουργοί Οικονομικών του G20 (της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου) -που συνεδρίασαν πρόσφατα στη Λίμα του Περού- ενέκριναν μετά από δύο χρόνια επεξεργασίας ένα πακέτο μέτρων για μία συνολική, συνεκτική και συντονισμένη μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ΟΟΣΑ, το οποίο δίνει λύσεις στις κυβερνήσεις για το κλείσιμο των κενών στους υφιστάμενους κανόνες που επιτρέπουν σε επιχειρηματικά κέρδη να «εξαφανίζονται» ή να μετακινούνται τεχνητά σε περιβάλλοντα χαμηλής ή και ανύπαρκτης φορολογίας.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: 1) Την καθιέρωση συνεκτικών εγχώριων κανόνων που επηρεάζουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες, 2) την ενίσχυση των σημαντικών υποχρεώσεων στους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες για τη διασφάλιση της εναρμόνισης της φορολογίας με τον τόπο της οικονομικής δραστηριότητας και της δημιουργίας αξίας, και 3) τη βελτίωση της διαφάνειας καθώς και μιας ομαλότητας για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, «το G20 αναγνώρισε ότι η διάβρωση της φορολογικής βάσης και η μετακίνηση των κερδών διαβρώνει επίσης την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη των φορολογικών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο». Πολυεθνικοί όμιλοι όπως οι Apple, Microsoft, General Electric, Amazon και Pfizer «κρύβουν» συστηματικά με νόμιμο τρόπο δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό. Το αμερικανικό δημόσιο στερείται περί τα 620 δις δολάρια. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε λογιστική μεταφορά 2,1 τρις δολ. εκτός συνόρων. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το αυτό αυτό αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης!

Όπως, εξάλλου, έχει υπολογίσει μια μη κυβερνητική οργάνωση (Center for Tax Justice and US Public Interest Research Group Education Fund) ειδικά η Apple έχει μεταφέρει τα τελευταία χρόνια εκτός ΗΠΑ 181,1 δις δολάρια. Αν τα χρήματα είχαν παραμείνει εντός των αμερικανικών συνόρων θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος ύψους 59,2 δις δολαρίων.

Για φοροδιαφυγή ύψους περίπου 1 δις ευρώ την περίοδο 2009-2013 κατηγορήθηκε πρόσφατα η εταιρεία Macdonald's από συνδικαλιστικές ενώσεις. Συγκεκριμένα η πολυεθνική στοχοποιήθηκε επειδή πλήρωσε συνολικά φόρο μόλις 16 εκατ. ευρώ για εισοδήματα από δικαιώματα franchise ύψους 3,7 δις ευρώ. Στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκεται και η Google, «που κατέχει τις πατέντες της» στην Ιρλανδία και την Ολλανδία αντί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω φορολογικών πλεονεκτημάτων.

Φοροδιαφυγή: Δύσκολη υπόθεση η πάταξή της

Μια έρευνα το 2012 έδειξε ότι η Starbucks δεν είχε πληρώσει κανέναν φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 14 από τα τελευταία 15 χρόνια. Η είδηση προκάλεσε διαμαρτυρίες και η εταιρεία, ως αποτέλεσμα, συμφώνησε να καταβάλει στο Ηνωμένο Βασίλειο 32 εκατομμύρια δολάρια. Το χτύπημα της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών δεν είναι όμως και ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση καθώς μέρος του προβλήματος αποτελούν και ορισμένες χώρες - μέλη τού ΟΟΣΑ, για παράδειγμα η Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Υπάρχουν επίσης χώρες εξακολουθούν να έχουν κάποια φορολογική νομοθεσία που βλάπτει τον στόχο, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ. «Φρένο» στην εξυγίανση βάζουν και οι χώρες που ενώ υποστηρίζουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης, εντούτοις διατηρούν τις φορολογικές νομοθεσίες και τις πολιτικές που την υπονομεύουν.

Έτσι, επωφελούνται και από τις δύο πλευρές. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Το αποδεικνύει, άλλωστε, η περίπτωση του Facebook που κατέβαλε για τη χρήση 2014 στο βρετανικό κράτος φόρο περίπου 1.000 στερλινών (1.500 ευρώ) χαμηλότερο απ' όσο κατέβαλε ο μέσος Βρετανός φορολογούμενος. Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός στη Βρετανία είναι 26.500 στερλίνες (35.785 ευρώ). Και το σύνολο του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλει κάποιος που έχει αυτές τις ετήσιες αποδοχές, είναι 5.393 στερλίνες, (7.280 ευρώ)! Η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Μαρκ Ζάκερμπεργκ εμφανίζεται επίσης να έχει καταβάλει στους 362 εργαζομένους που απασχολεί στη Βρετανία μπόνους σε μετοχές συνολικής αξίας 35,4 εκατ. στερλινών (47,8 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για τεράστιο ποσό, αφού σε κάθε εργαζόμενο στο Facebook Βρετανίας αναλογεί μπόνους... 132.000 ευρώ! Η προκλητικά χαμηλή φορολόγηση του Facebook έχει ανάψει... φωτιές και είναι πλέον προφανές ότι θα αναθερμάνει το ζήτημα της φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου