Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

«Ιστορική συνάντηση» στη Λευκωσία


28/1/2016

Την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συμφώνησαν Αναστασιάδης, Τσίπρας, Νετανιάχου στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία. Η ενέργεια στο επίκεντρο.

Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ συμφώνησαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης τους την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική» και τόνισε ότι δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας αλλά έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία τριμερούς επιτροπής με στόχο την προώθηση των κοινών θεμάτων.


Η Ελλάδα σε ρόλο χώρας-γέφυρας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέσει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους. Χαρακτήρισε επίσης με τη σειρά του ιστορική τη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση ενεργειακών και άλλων δικτύων συνδεσιμότητας σε διάφορους τομείς. Τόνισε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων Ισραήλ και Κύπρου, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο «γέφυρας» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε επίσης στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ των τριών χωρών για άμεση μετατροπή του αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Σχεδιάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, «την άμεση υλοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν μέσω της δημιουργία εξειδικευμένης Επιτροπής στα ενεργειακά ζητήματα. Στο πλαίσιο της τριμερούς διάσκεψης υπογράφηκε συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου