Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα τρέχουν να προλάβουν χρεοκοπίες λόγω πετρελαίου


28/1/2016

Των Jack Farchy και Shawn Donnan

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, για να παράσχουν χρηματοδοτική στήριξη στη χώρα λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Ανησυχία και για άλλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Βραζιλίας και του Εκουαδόρ.

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας οδεύουν προς το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συζητήσουν πιθανό έκτακτο δάνειο ύψους 4 δισ. δολαρίων για τη χώρα, κίνηση που ενδέχεται να αποτελέσει την πρώτη από μια σειρά διασώσεων που θα προκύψουν από τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου.

Η επίσκεψη στο Μπακού, που έρχεται στον απόηχο μιας συναλλαγματικής κρίσης η οποία πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της τιμής του αργού πετρελαίου, πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών των δύο διεθνών θεσμών για τους παραγωγούς πετρελαίου των αναδυόμενων αγορών, από την κεντρική Ασία μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις σε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Βραζιλία, που τώρα βιώνει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 100 χρόνων, και το Εκουαδόρ. Η κρίση στη Βενεζουέλα που προκαλεί η τιμή του πετρελαίου καθιστά πιθανή ακόμα και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του ΔΝΤ και του Καράκας, μια πρωτεύουσα που τα κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν να επισκεφθούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν το 95% των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν και οι επιπτώσεις από την αδυναμία του νομίσματος της χώρας έχουν πυροδοτήσει μια σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρώην σοβιετική χώρα έγινε μια από τις πρώτες στον κόσμο που κατέφυγε στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ως αντίδραση στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, επιβάλλοντας φόρο 20% στην εξαγωγή ξένου συναλλάγματος.

Το νόμισμα του Αζερμπαϊτζάν, το μανάτ, έχει καταγράψει πτώση 35% από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας εγκατέλειψε τη σύνδεση με το δολάριο, έχοντας πρώτα δαπανήσει περισσότερο από το ήμισυ των αποθεμάτων της μέσα σε ένα χρόνο.

Η ομάδα του ΔΝΤ θα βρίσκεται στο Μπακού από σήμερα έως τις 4 Φεβρουαρίου για μια επίσκεψη «εύρεσης δεδομένων κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών», ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι θα συζητηθεί πιθανή «τεχνική βοήθεια» και θα «εκτιμηθούν οι πιθανές ανάγκες χρηματοδότησης». Το υπό συζήτηση χρηματοδοτικό πακέτο ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. δολάρια, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε πως η ίδια και το ΔΝΤ συζητούν με την κυβέρνηση άμεσα και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα «ως απάντηση στις πιέσεις στο τοπικό νόμισμα και στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου».

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε αυτή την εβδομάδα πως οι τιμές του πετρελαίου θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 37 δολάρια το βαρέλι φέτος, προειδοποιώντας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Παράλληλα, προειδοποίησε πως τόσο οι παραγωγοί όσο και οι αγορές εμπορευμάτων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο μιας μεγαλύτερης του αναμενόμενου επιβράδυνσης σε μεγάλες καταναλώτριες χώρες, όπως η Κίνα.

«Είναι κακές εποχές για τους παραγωγούς πετρελαίου και τους πιστωτές τους», σχολίασε σε σημείωμά της προς τους πελάτες της η Oxford Economics. «Η ιστορία δίνει λόγους για εξαιρετική απαισιοδοξία για τις πιθανές τύχες των παραγωγών εμπορευμάτων, υποδηλώνοντας πως (οι αναδυόμενες αγορές) είναι επιρρεπείς στην χρεοκοπία και πως οι πτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη αιτία των χρεοκοπιών».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκίνησε τη χρονιά με μια επίσκεψη στη Νιγηρία, όπου προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής θα πρέπει να αντιμετωπίσει «σκληρές επιλογές» και την πραγματικότητα των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου για αρκετό καιρό.

Οι διαπραγματεύσεις με το Μπακού βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και η αζέρικη κυβέρνηση ίσως επιλέξει να μη ζητήσει στήριξη από το ΔΝΤ, σχολίαζαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Αν και τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν έχουν μειωθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο, η χώρα έχει μικρό χρέος ενώ διαθέτει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο με assets ύψους 34,7 δισ. δολαρίων (στοιχεία Οκτωβρίου), δηλαδή πάνω από το 60% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ελμαν Ρουστάμοφ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως κατά τη διάρκεια του 2015 το ισοζύγιο πληρωμών του Αζερμπαϊτζάν μειώθηκε από τα 17 δισ. δολάρια, σχεδόν στο μηδέν. Η Moody's ανέφερε τον περασμένο μήνα πως αναμένει το Αζερμπαϊτζάν να εμφανίσει έλλειμμα προϋπολογισμού 5,5% το 2016, μετά από έλλειμμα 9,2% το προηγούμενο έτος.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν απάντησαν σε αιτήματα των Financial Times για σχολιασμό. Ο υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Σαρίφοβ δήλωσε σε συνέντευξή του στην αζέρικη τηλεόραση το Σαββατοκύριακο ότι τα κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί στην εγχώρια αγορά θα είναι «μία από τις πηγές» για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Αντιπροσωπείες άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένονται επίσης στο Μπακού τις επόμενες ημέρες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου