Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

«Να ανοίξουν τα τουρκοσυριακά σύνορα»


9/2/2016

Στον απόηχο της επίσκεψης Μέρκελ στην Άγκυρα, η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κλάουντια Ροτ ασκεί κριτική στην στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ζητά από την Άγκυρα να ανοίξει τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και κορυφαία πολιτικός των γερμανών Πρασίνων απευθύνει σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk έκκληση στην Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της στους χιλιάδες πρόσφυγες από το Χαλέπι, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Όπως επισήμανε «δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από το άμεσο άνοιγμα των τουρκικών συνόρων. Στη Συρία διεξάγεται ένας βρώμικος πόλεμος με περισσότερους από 250.000 νεκρούς και επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και τώρα παρακολουθούμε τη δραματική κορύφωση της διένεξης με την πολιορκία του Χαλεπίου από τα στρατεύματα του Ασάντ και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς του Πούτιν που κάνουν ακόμα χειρότερη μια ήδη τραγική κατάσταση. Από την άλλη πλευρά δεν αποτελεί λύση ο εγκλωβισμός χιλιάδων σύρων προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία ή η κράτησή τους σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, μιας και παραβιάζει το Διεθνές Προσφυγικό Δίκαιο».


«Η Μέρκελ προετοιμάζει μια Ευρώπη-Φρούριο»

Η Κλάουντια Ροτ επικρίνει τις Βρυξέλλες, οι οποίες, όπως λέει η γερμανίδα πολιτικός, ζητούν από την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της με τη Συρία για τους πρόσφυγες από το Χαλέπι και από την άλλη την κατηγορούν ότι δεν διασφαλίζει τα σύνορα προς την Ελλάδα. Η πράσινη πολιτικός ασκεί κριτική και στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία κατά την άποψή της προετοιμάζει το έδαφος για μια Ευρώπη-φρούριο.

Όπως υπογράμμισε, «φυσικά και πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Αγκυρα. Δεν είναι όμως δυνατόν η μόνη προτεραιότητα να είναι η άμυνά μας εναντίον των προσφύγων. Ποιο είναι τελικά το ζητούμενο; Η προστασία των προσφύγων ή η δική μας προστασία από τους πρόσφυγες. Ακόμα κι αν το ΝΑΤΟ ή γερμανοί συνοριοφύλακες διασφαλίσουν τα σύνορα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν λιγότεροι πρόσφυγες ή ότι θα σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο. Σημαίνει ότι γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια Ευρώπη-φρούριο»

Όπως τόνισε η Κλάουντι Ρότ, «την ίδια στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συμβαίνει σήμερα στο εσωτερικό της Τουρκίας ως προς την ελευθερία του τύπου ή τον πόλεμο κατά των Κούρδων. Όταν η ανάσχεση των προσφυγικών ροών ορίζει τη γερμανική εξωτερική πολιτική, τότε περνούν σε δεύτερη μοίρα οι αρχές μας για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τις επιπτώσεις θα τις δούμε δυστυχώς πολύ σύντομα».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου