Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑΤΟ υπέρ προσφύγων;


10/2/2016

«Το εγχείρημα Μέρκελ εκπλήσσει το ΝΑΤΟ» επιγράφεται ανάλυση της εφημερίδας Berliner Zeitung που αναφέρεται στην πρόταση της Άγκελα Μέρκελ περί συμμετοχής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις προσπάθειες για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Όπως επισημαίνεται «με την πρότασή της να συμπεριλάβει το ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης, η Άγκελα Μέρκελ προκάλεσε έκπληξη (και) στον κυβερνητικό της εταίρο. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μίτσενιχ δήλωσε στην Berliner Zeitung ότι για πρώτη φορά άκουσε την ιδέα αυτή στην κοινή εμφάνιση που πραγματοποίησε η καγκελάριος, κατά την επίσκεψη της στην Άγκυρα, με τον τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου». Κατά τον Μίτσενιχ «δεν θα ήταν ʻη πρώτη επιλογή να ρωτήσουμε το ΝΑΤΟʼ για να βελτιώσουμε τη φύλαξη των ακτών και να καταπολεμήσουμε τους διακινητές. Γι' αυτή τη δουλειά υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι, όπως η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex».

Για όλα αυτά, η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας δίνει την εξής εξήγηση, σε σημερινό σχόλιό της: «Όλα δείχνουν ότι ήταν μία ιδέα του οικοδεσπότη, την οποία αποδέχθηκε στην Άγκυρα η Άγκελα Μέρκελ. Χρειάζεται την Τουρκία, για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία. Γι' αυτό δίνει ό,τι μπορεί να δώσει. Σε οικονομικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο. Και αν τελικά η Ατλαντική Συμμαχία λάβει διαφορετική απόφαση, σίγουρα δεν θα ευθύνεται η Μέρκελ γι αυτό».

Πηγή Deutsche Welle


Ο Σταϊνμάγερ υποβαθμίζει το ρόλο του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό

Με ιδιαίτερα κριτική διάθεση βλέπει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα οι προσφυγικές ροές.

Σε σημερινή του συνέντευξη προς το γερμανικό δίκτυο συντακτών (Redaktionsnetzwerk Deutschland) στο οποίο ανήκουν 30 εφημερίδες, ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ λέει χαρακτηριστικά ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να αναλάβει η βορειοατλαντική συμμαχία αναγνωριστικό ρόλο, προκειμένου να μπορεί να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η εγκληματική δράση των διακινητών.

H σχετική κοινή γερμανοτουρκική πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των διακινητών στο Αιγαίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου. Το θέμα θα απασχολήσει τους υπουργούς Άμυνας της βορειοατλαντικής συμμαχίας που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Συνέντευξη Δ. Αβραμόπουλου στην Handelsblatt

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος για τη μετανάστευση κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξαίρει τον ρόλο της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι ήταν σωστή η απόφαση να ανοίξει η χώρα τα σύνορά της το περασμένο καλοκαίρι για τους πρόσφυγες. «Η απόφαση της γερμανίδα καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αξίες ανθρωπιάς και ανθρώπινης αξιοπρέπειας», λέει προς τη σημερινή Handelsblatt, προσθέτοντας ότι η Γερμανία ανέλαβε περισσότερες ευθύνες από άλλους και επωμίστηκε ιδιαίτερα μεγάλα βάρη.

Παράλληλα ο επίτροπος επέκρινε τους ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η κατανομή των 160.000 προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θα αρχίσουν να αποστέλλουν προειδοποιητικές επιστολές.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου