Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Oι Βρυξέλλες αγωνίζονται για τον τουρισμό τους


10/2/2016

Ένα ίχνος των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού οδηγεί στις Βρυξέλλες. Από τις 13 Νοεμβρίου η βελγική πρωτεύουσα έγινε συνώνυμο της τρομοκρατίας. Όμως η πόλη καταφέρνει σιγά σιγά να αποτινάξει την αρνητική εικόνα.

Απανωτές έφοδοι, συλλήψεις, αλλά και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για πέντε ολόκληρες μέρες, παρέλυσαν τις Βρυξέλλες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Νοεμβρίου στο Παρίσι. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν από τότε την βελγική πρωτεύουσα «προπύργιο τρομοκρατίας» με αποτέλεσμα η μείωση της τουριστικής κίνησης να φθάνει το 30% σε σχέση με το 2014. Ο σύνδεσμος ξενοδόχων των Βρυξελλών κατέγραψε ζημιές ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015.

Υπάρχουν ωστόσο και τουρίστες που δεν αποθαρρύνονται από τις προειδοποιήσεις. Η Καναδή Ζανίν που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες με την κόρη της λέει ότι ήθελε να αλλάξει τα σχέδιά της. Η 54χρονη παραδέχεται βέβαια ότι το σκέφτηκε αρκετά όταν είδε στην τηλεόραση τους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας γεμάτους αστυνομικούς και τεθωρακισμένα.


Παρελθόν σύντομα το φάντασμα της τρομοκρατίας;

Οι δημοτικές αρχές της βελγικής πρωτεύουσας κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης. Με την ειδική εκστρατεία iCallBrussels καλούσαν πολίτες από ολόκληρη τη γη να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με ντόπιους, που απαντούσαν σε όλες τις ερωτήσεις γύρω από τις Βρυξέλλες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου. Οι δημοτικές αρχές κατέγραψαν συνολικά 12.688 κλήσεις από 154 χώρες. Ένας μάλιστα δημότης της συνοικίας Μόλενμπεκ από όπου προήλθε ένας από τους δράστες του Παρισιού απάντησε σε σχετικό ερώτημα ενδιαφερομένου: «Μην ακούτε το CNN και το BBC. Ειλικρινά, η συνοικία μας είναι φανταστική!».

Αργά, αλλά σταθερά οι Βρυξέλλες δείχνουν να συνέρχονται από την κατάρα των απειλών για τρομοκρατικό χτύπημα. Παρά το γεγονός ότι ένστολοι και στρατιωτικά οχήματα περιπολούν ακόμα στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας οι δημοτικές αρχές των Βρυξελλών βλέπουν φως στο τούνελ. Αισιόδοξος είναι και ο βέλγος ξεναγός Μπερτ ντε Μπίσχοπ που προσφέρει σε ενδιαφερόμενους τουρίστες περιπάτους ακόμα και στη συνοικία Μόλενμπεκ: «Σε δύο ή τρεις μήνες όλη η αναστάτωση θα αποτελεί παρελθόν»!

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου