Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τα οικονομικά του φράχτη στον Έβρο


2/2/2016

Η είδηση ήταν ότι ''αντιεξουσιαστές'' αποκάλεσαν δολοφόνο τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα επειδή είναι υπέρ του φράχτη στον Έβρο.


Αυτό με έκανε να σκεφτώ ορισμένα πράγματα.

Το πρώτο πλοίο που είχε πάρει πρόσφυγες και μετανάστες από την Λέσβο για να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην αρχή είχε σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων προορισμό την Θεσσαλονίκη. Από το λιμάνι θα τους έπαιρναν λεωφορεία του ΚΤΕΛ που θα τους μετέφεραν 60 χιλλιόμετρα βόρεια στους Ευζώνους, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Όμως η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα όπως έκαναν και τα πλοία στα επόμενα δρομολόγια.

Στην Αθήνα είναι γνωστές οι εικόνες όπου μαζεύονταν στην πλατεία Βικτωρίας και αλλού, ψάχνοντας να βρουν τρόπο να μεταφερθούν στα βόρεια σύνορα. Έπρεπε να βρουν τρόπο να διανύσουν 500 χιλιόμετρα μέχρι την Θεσσαλονίκη κι από εκεί να πάνε στα σύνορα. Φυσικά θα έπρεπε να πληρώσουν και το αντίτιμο ανάλογα με το μέσο που θα χρησιμοποιούσαν.

Έτσι δημιουργήθηκε ένας τζίρος. Στο πρώτο πλοίο είχαν πληρώσει 60 ευρώ έκαστος για την μεταφορά. Αν πήγαιναν στην Θεσσαλονίκη θα πλήρωναν 5 ως 10 ευρώ το άτομο στα λεωφορέια του ΚΤΕΛ. Από την Αθήνα όμως πλήρωσαν πολλαπλάσια. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα αλλά σίγουρα πολύ περισσότερα από τα 5-10 ευρώ που θα πλήρωναν για να πάνε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα σύνορα.

Ο φράχτης στον Έβρο πέτυχε δύο πράγματα: να μην εισέρχονται στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες από εκεί και να έρχονται από τα κοντινά στην Τουρκία νησιά του Αιγαίου. Καθημερινά όμως ακούμε για πνιγμούς ενηλίκων και παιδιών. Απ' τον Έβρο ήταν σπάνια ή λιγότερο συνηθισμένα τα περιστατικά πνιγμών και γεννικότερα θανάτων.

Πολλοί επικαλούνται εθνικό θέμα για τον φράχτη στον Έβρο. Λένε ότι η Θράκη είναι ευαίσθητος χώρος, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι μουσουλμάνοι κλπ. Όμως η ειδοποιός διαφορά είναι ότι δεν θέλουν να εγκατασταθούν εδώ. Θέλουν να περάσουν από την Ελλάδα ''τράνζιτ'' και να πάνε στην ΠΓΔΜ για να κατευθυνθούν στην Γερμανία και σε άλλες βορειοευρωπαικές χώρες. Ο κ. Μουζάλας είπε σήμερα ότι από τις 850-900 χιλιάδες που έχουν έρθει, μόνο 15 χιλιάδες παραμένουν στην Ελλάδα κι αυτοί όμως πέριμένουν να φύγουν. Από την άλλη, τα κοντινά στην Τουρκία νησιά, είναι επίσης ένας υπεραιεύσθητος εθνικός χώρος. Υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της εθνικής κυριαρχίας με την ύπαρξη ξένων οργανώσεων όπως η FRONTEX και την προώθηση κοινών περιπολιών με τους Τούρκους. Η ύπαρξη του φράχτη στον Έβρο φαινομενικά προστατεύει την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης όμως χρησιμοποιήθηκε για να μετατεθεί το πρόβλημα σε μία ακόμα πιο αυαίσθητη περιοχή όπου υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας των λεγόμενων ''γκρι ζωνών''.


Λυπάμαι που το λέω αλλά έχω την εντύπωση ότι στις πλάτες των προσφύγων παίζονται βρώμικα οικονομικά παιχνίδια. Πνίγονται στο Αιγαίο αντί να έρχονται από τον Έβρο για να τους εκμεταλλεύονται οικονομικά όσοι έχουν συμφέρον. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να κατηγορήσει την Ελλάδα αλλά το θέμα είναι πολύ λεπτό και σοβαρό γιατί αφορά σε ζωές ανθρώπων, και ιδιαίτερα των παιδιών, που χάνονται στα νερά του Αιγαίου.

Ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να γκρεμιστεί γιατί δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε. Όσοι κατηγορούν ότι αυτό θα είναι ''τακτική ανοικτών συνόρων'' ας δουν πόσοι έχουν έρθει από το καλοκαίρι και πόσοι συνεχίζουν να έρχονται κάθε μέρα.

 Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του νυν μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου κατά του φράχτη αλλά και του πρώην μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης Ανθίμου υπέρ του φράχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου