Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Σημαντικές παραχωρήσεις της ΕΕ προς την Βρετανία


2/2/2016

Νίκη στα σημεία αξιολογείται από το Λονδίνο το προσχέδιο συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας, το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με στόχο να παρεμποδίσει ένα Brexit.

Το σχέδιο έχει αποσταλεί στις 28 χώρες για να το μελετήσουν και να τεθεί προς συζήτηση και έγκριση στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Η αρχική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών επετεύχθη μετά από μαραθώνιο 46 ωρών με συναντήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον με τους Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ και Ντόναλντ Τούσκ και τα τεχνικά επιτελεία των δύο πλευρών σε συνεχή διαπραγμάτευση.

Από την Ντάουνινγκ Στριτ, εκφράζεται αισιοδοξία καθώς φαίνεται ότι πέτυχε δύο σημαντικές παραχωρήσεις. Η πρώτη αφορά στην εσωτερική μετανάστευση. Οι Βρυξέλλες συμφωνούν ότι οι Βρετανικές Υπηρεσίες Πρόνοιας είναι στα όρια της αντοχής τους και εγκρίνουν την εφαρμογή του μέτρου με την επωνυμία ‘Φρένο Έκτακτης Ανάγκης” τρείς μήνες μετά το δημοψήφισμα, εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό. Το μέτρο προβλέπει την αφαίρεση κοινωνικών επιδομάτων προς τους νέους εσωτερικούς μετανάστες για τέσσερα χρόνια αλλά δεν θα έχει μόνιμη ισχύ.Διαφωνίες σχετικά με θέματα που αφορούν την Ευρώπη

Το άλλο σημείο στο οποίο κατά το περιβάλλον του κ. Κάμερον έγινε μια ουσιαστική υποχώρηση εκ μέρους των Βρυξελλών αφορά στην αυτονομία των εθνικών κοινοβουλίων να μπλοκάρουν νόμους της ΕΕ εφόσον έχουν εξασφαλίσει στήριξη του 50% των άλλων κοινοτικών χωρών.

Οι διαφωνίες παραμένουν ως προς το τρίτο αίτημα της Βρετανίας, να μπορούν οι χώρες εκτός ευρώ να εκφράζουν τις ενστάσεις τους, αλλά όχι βέτο, σε αποφάσεις που αφορούν την Ευρωζώνη, εφόσον εμπλέκονται οικονομικά και οι ίδιες.

Η Νταουνινγκ Στριτ ευελπιστεί πως στο τέλος θα υπάρξει κάποια διατύπωση ώστε να μπορεί ο κ. Κάμερον να την παρουσιάσει ως επίτευγμα. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει στη διάθεση του μόλις δύο εβδομάδες για να πείσει, κυρίως τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να εγκρίνουν την συμφωνία καθώς και τη Γαλλία, που αντιδρά στην εξαίρεση του Σίτι του Λονδίνου από κάθε είδους ευρωπαϊκή παρέμβαση. Η εκστρατεία πειθούς του Κάμερον ξεκινά την Παρασκευή από την Πολωνία.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου