Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Στις συμπληγάδες του προσφυγικού και της λιτότητας


2/2/2016

Ο γερμανικός τύπος τονίζει τα βάρη που επωμίζεται η Ελλάδα εξαιτίας της λιτότητας και του προσφυγικού, σχολιάζοντας τις απεργίες στη χώρα – Για πιθανό «μυστικό σχέδιο» του Βερολίνου κάνει λόγο ο Γ. Βαρουφάκης στην Bild.

Στα βάρη που επωμίζεται η Ελλάδα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και των όρων εφαρμογής του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης αναφέρεται ανταπόκριση της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel από τη Θεσσαλονίκη. Ο αρθρογράφος «βλέπει» τη χώρα να «συνθλίβεται μεταξύ προσφυγικής κρίσης και πακέτου λιτότητας». Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «η ΕΕ απαιτεί από την Ελλάδα να διαφυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα και να μεριμνά επαρκώς για τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες δεν επιτρέπουν στους Έλληνες να παρεκκλίνουν ούτε χιλιοστό από το πρόγραμμα λιτότητας. Μία σχιζοφρενής κατάσταση», σχολιάζει εμφατικά το δημοσίευμα του Spiegel Online.

Όπως προσθέτει το γερμανικό περιοδικό, «στην πραγματικότητα η ΕΕ έχει προβλέψει 450 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης βοήθειας, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, η χώρα έχει λάβει ως τώρα μόλις έξι εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο της ΕΕ για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση. Εκτός αυτού η Κομισιόν εξετάζει αυτή την ώρα το ενδεχόμενο εξισορροπητικών πληρωμών ύψους μόλις 32 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πληρώνει την υποδοχή, μέριμνα, καταγραφή και τη μεταφορά των προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της έως τώρα από την τσέπη της – με χρήματα που στην πραγματικότητα δεν έχει καν», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.


«Κάθε μέρα μια νέα απεργία»

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν αναφορές και στην απεργιακή εβδομάδα που ξεκίνησε από χθες στην Ελλάδα. Η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σχολιάζει στον τίτλο σχετικού δημοσιεύματος: «Κάθε μέρα μια νέα απεργία». Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «χωρίς μεταρρύθμιση το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα ενδέχεται να καταρρεύσει σύντομα, λέει ο πρωθυπουργός Τσίπρας. Αυτή η μεταρρύθμιση απαιτεί κυρίως υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Όμως οι πολίτες την απορρίπτουν και απειλούν αυτή την εβδομάδα με απεργίες».

Όπως εκτιμά σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Frankfurter Rundschau, η κατάσταση που διαμορφώνεται θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα η εφημερίδα της Φραγκφούρτης προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, εκτιμώντας ότι «ο Τσίπρας απειλείται να χάσει την εξουσία». Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «η ΕΕ συνεχίζει τους ελέγχους των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Ελλάδας. Οι διαμαρτυρίες εναντίον των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης λαμβάνουν νέες διαστάσεις. Το πιο δυσχερές σημείο είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία εξελίσσεται σε δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».


Αιχμές Βαρουφάκη για «κρυφό σχέδιο» του Βερολίνου

Άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας φιλοξενεί το σημερινό φύλλο της λαϊκιστικής εφημερίδας Bild. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξοφληθούν τα ελληνικά χρέη απέναντι στη Γερμανία, «δεδομένου ότι η χώρα έχει απολέσει το ένα τρίτο των δημοσίων εσόδων και του ΑΕΠ της, οι τράπεζες δεν είναι καν σε θέση να παράσχουν δάνεια σε επικερδείς επιχειρήσεις». Με αυτά δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, «απομένει το ερώτημα αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα με τις ευλογίες του Βερολίνου βοηθούν πραγματικά την Ελλάδα να εξοφλήσει τα χρέη της απέναντι στη Γερμανία».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προβαίνει στην υπόθεση ότι η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα κατά κύριο λόγο η αποπληρωμή των δανείων και θέτει το ερώτημα μήπως η γερμανική κυβέρνηση έχει «εντελώς διαφορετικές, κρυφές προθέσεις».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, δεν θα ήταν ανάρμοστο για τους Γερμανούς πολίτες «να αναλογιστούν μήπως υπάρχει εκεί όντως ένα άλλο, κρυφό σχέδιο. Ένα σχέδιο που ελάχιστα έχει να κάνει με την ανάκαμψη της Ελλάδας – πολύ περισσότερο όμως με την επιθυμία να ελέγχονται οι μελλοντικές εξελίξεις στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και το Παρίσι», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου