Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Καλές οι συζητήσεις, ωστόσο υπάρχουν διαφορές


9/2/2016

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη. Ζητούμενο μία καταγραφή της μέχρι τώρα πορείας των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και όχι μόνο.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης προέβη σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία πρώτη ενημέρωση ενόψει της μεθαυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δίνοντας προφανώς και το στίγμα για τις συζητήσεις που θα γίνουν σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Οι συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πήγαν καλά, ήταν εξειδικευμένες και ειλικρινείς, ωστόσο, υπάρχουν διαφορές σε αρκετά θέματα, όπως στο ασφαλιστικό, στο δημοσιονομικό, στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, και αυτό είναι φυσικό, ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει συμφωνηθεί ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, αυτό θα γίνει εφόσον ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών.


Η αστάθεια στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ενδογενές πρόβλημα

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο αξιωματούχος επικέντρωσε τις διαφορές στο ποσοστό αναπλήρωσης και στα έτη διασφάλισης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, θέματα καθοριστικής σημασίας όπως είπε για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Για τα δημοσιονομικά επισήμανε ότι τα στοιχεία για το 2015 που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές θα πρέπει ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό του 2016 και αυτό γίνεται τώρα. Άλλωστε, συνέχισε, στο προσχέδιο του 2016 υπήρχαν μέτρα 1% του ΑΕΠ που είχε αποφασιστεί με συμφωνία των δύο πλευρών να εξειδικευθούν αργότερα.

Για τη δημόσια διοίκηση, τόνισε ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις σε οργανισμούς τους δημόσιου τομέα προκάλεσαν απογοήτευση στους θεσμούς. Διαπιστώσαμε ότι ορισμένα υπουργεία δεν κατάλαβαν καλά τις δηλώσεις του Αυγούστου και του Ιουλίου και δεν είμαστε ικανοποιημένοι ανέφερε.

Τέλος, σε σχέση με τη νευρικότητα που παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, είπε ότι δεν είναι ενδογενές πρόβλημα αλλά θα πρέπει να συνδεθεί με την κατάσταση που επικρατεί και διεθνώς και αυτό οφείλεται περισσότερο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου