Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

«Η Ελλάδα εκτός Σένγκεν; Πόσο κουτή ιδέα»


7/2/2016

Η προσφυγική κρίση παραμένει το κυρίαρχο θέμα στον γερμανικό τύπο μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Τουρκία, από όπου συνεχίζονται αμείωτες οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Η προσφυγική κρίση παραμένει στην κορυφή της επικαιρότητας στη Γερμανία, με τον εγχώριο τύπο να σχολιάζει διάφορες πτυχές του ζητήματος που θέτει την ΕΕ σε σοβαρή δοκιμασία.

Η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel εστιάζει στην αμείωτη ροή των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Όπως σημειώνει, «σχεδόν 70.000 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας από τις αρχές Ιανουαρίου – αυτό ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)». Το δημοσίευμα εστιάζει μεταξύ άλλων στην επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ αύριο, Δευτέρα, στην Τουρκία. «Η Γερμανίδα καγκελάριος ποντάρει στο να προστατεύσει η Άγκυρα, όπως υποσχέθηκε τον Νοέμβριο, καλύτερα τα σύνορά της. Η ΕΕ έχει υποσχεθεί ως αντάλλαγμα στην Τουρκία τουλάχιστον τρία δις ευρώ για τη μέριμνα των προσφύγων στη χώρα», υπενθυμίζει το γερμανικό περιοδικό, τονίζοντας ωστόσο ότι «παρ' όλες τις εκκλήσεις προς την Τουρκία» μέχρι στιγμής «δεν έχει συμβεί σχεδόν τίποτα». Το δημοσίευμα επισημαίνει την «αμηχανία» των ελληνικών αρχών μπροστά σε αυτήν τη δραματική κατάσταση και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ την Παρασκευή στην Αθήνα, όπου κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.


FAS: Μικρότερο ποσοστό Σύριων προσφύγων

Εξάλλου οι πιέσεις προς την Ελλάδα για καλύτερη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία, προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όπως φάνηκε και στη χθεσινή άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ. Η απειλή για αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν έχει διατυπωθεί ανοικτά από ορισμένες χώρες-μέλη. «Η Ελλάδα εκτός Σένγκεν; Πόσο κουτή ιδέα», υπογραμμίζει στον τίτλο σχετικού σχολίου της η Süddeutsche Zeitung. Όπως τονίζει η ιστοσελίδα της εφημερίδας του Μονάχου, «ο αποκλεισμός της Αθήνας από τον χώρο Σένγκεν δεν θα άλλαζε τίποτα στην κινητικότητα των προσφύγων».

Η Γερμανίδα σχολιάστρια εκτιμά ακόμη ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν «θα έκανε ακόμη λιγότερο ελκυστική τη χώρα από οικονομικής άποψης, κάτι που δεν μπορεί να θέλει κανείς», υπογραμμίζει και προσθέτει ένα ακόμη επιχείρημα: «Τρίτον, προδιαγράφεται ήδη ότι το δράμα των προσφύγων και το γεγονός ότι παραμένει σύνθετη η υπέρβαση της εμπλοκής που παρατηρείται στο πεδίο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων - βλέπε τις τελευταίες διαμαρτυρίες για τις συντάξεις- θα μπορούσαν να συνδεθούν δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα που θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα». Όπως τονίζει η Γερμανίδα δημοσιογράφος, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κα το συνακόλουθο κενό εξουσίας που θα επέφεραν αυτές θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στο πεδίο της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine της Κυριακής, το 40% των προσφύγων που πήραν από την αρχή της χρονιάς τον δρόμο προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού δεν έχουν «ρεαλιστική προοπτική» για χορήγηση ασύλου ή καθεστώτος προστασίας εντός της ΕΕ. Τα στοιχεία που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung βασίζονται σε πληροφορίες υψηλόβαθμου στελέχους της Κομισιόν.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με την υπηρεσία φύλαξης των συνόρων Frontex τον Ιανουάριο μόλις το 39% των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία ήταν Σύριοι. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2015 ανερχόταν σε 69%. Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για σημαντική αύξηση του αριθμού των Ιρακινών και Αφγανών, οι οποίοι - συγκριτικά με τους Σύριους - έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν καθεστώς ασύλου. Επίσης σημειώνεται αύξηση του ποσοστού μεταναστών από τις χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία), οι οποίοι, όπως σημειώνει στο δημοσίευμα, θεωρούνται κατά κανόνα οικονομικοί μετανάστες.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου