Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

«Πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ»


6/2/2016

Στο εβδομαδιαίο podcast η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν. Για μια ακόμα φορά τάχθηκε υπέρ της ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων.

Στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την ιστοσελίδα της η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Εκεί όπου υπάρχουν θαλάσσια σύνορα δεν τα καταφέρνουμε προς το παρόν καλά», είπε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι «όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφωνούν στη ανάγκη καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων».

Στη συνέχεια η Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας από όπου πολλοί πρόσφυγες περνούν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη. Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε «να βρεθεί λύση από κοινού με την Τουρκία. Αυτό όμως σημαίνει ότι και η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί συγκεκριμένα ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων. Οι χώρες-μέλη δεν μπορεί να υποστηρίζουν ότι το ζήτημα δεν τις αφορά», υπογράμμισε η καγκελάριος.


Σε κίνδυνο η ελευθερία μετακινήσεων

Στη συνέχεια του βιντεοσκοπημένου μηνύματός της η καγκελάριος προειδοποίησε ότι: «Πρέπει να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα γιατί θέλουμε να διατηρηθεί η ζώνη του Σένγκεν. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία μετακινήσεων στην εσωτερική αγορά που αποτελεί το θεμέλιο και της δικής μας ευημερίας». Και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε, υπογράμμισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Το podcast της καγκελαρίου έρχεται μια μέρα πριν τις επαφές της με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο με αφορμή την προσφυγική κρίση, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο και των διαβουλεύσεων που θα έχει στην Άγκυρα τη Δευτέρα με τον τούρκο ομόλογό της Αχμεντ Νταβούτογλου.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου