Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Αυστρία: Δεν θα περιμένουμε την Ελλάδα, θα συνεργαστούμε με άλλες χώρες


10/2/2016

Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, που για άλλη μια φορά κατηγόρησε για απροθυμία να δεχτεί βοήθεια στην φύλαξη των συνόρων της.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» o κ. Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει να εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Εάν η Ελλάδα προστάτευε τα σύνορά της θα αντιμετωπίζαμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες καλύτερα» τόνισε ο κ. Κουρτς, και παράλληλα προειδοποίησε ότι εφόσον η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθεση να δεχτεί βοήθεια τότε και εκείνος δεν είναι «διατεθειμένος να περιμένει» τη χώρα να ενεργοποιηθεί.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες για να σταματήσουμε τους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και αυτό θα γίνει όχι στη θέση των μέτρων σε εθνικό επίπεδο –ανώτερο όριο υποδοχής προσφύγων- αλλά παράλληλα με αυτά» δήλωσε ο κ. Κουρτς.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, που το τελευταίο διάστημα επιτίθεται τακτικά εναντίον της Ελλάδας, ισχυρίζεται στη συνέντευξή του πως η Ελλάδα δεν δέχεται πολλές προσφορές από μέρους της ΕΕ και πως οι Έλληνες βρίσκονται στην «άνετη» θέση να μην παραμένει κανένας πρόσφυγας στην Ελλάδα παραπάνω από 24 ώρες, αλλά όλοι τους μεταφέρεται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

«Η Ελλάδα επηρεάζεται μόνον ως χώρα διέλευσης», παρατηρεί ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως «εάν η Ελλάδα προστάτευε τα σύνορά της, δημιουργούσε hotspots -και όλα αυτά με ευρωπαϊκή βοήθεια- θα αντιμετωπίζαμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες καλύτερα», σημειώνοντας στη συνέχεια πως «αυτό θα ήταν φυσικά για την Ελλάδα μία μεγαλύτερη πρόκληση, επειδή θα σήμαινε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα παρέμεναν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα».

Σε σχέση με τα hotspots, αναφέρει πως γίνεται λόγος εδώ και πολύ καιρό, αλλά ακόμη εξακολουθούν να μην υπάρχουν, ο ίδιος προσωπικά έχει χάσει την εμπιστοσύνη, αναφέρει, αλλά θα δεχόταν με χαρά μία βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να περιμένει, επειδή αυτό μπορεί να σημαίνει για την Αυστρία μία πλήρη επιβάρυνσή της.

Απαντώντας στην ερώτηση ως προς τη μετατόπιση ενός εξωτερικού συνόρου της ΕΕ σε μία χώρα-μη-μέλος της, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει πως μία Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα λειτουργεί μόνον με συντεταγμένα εξωτερικά σύνορα. Επειδή όμως αυτά δεν υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γιατί οι πρόσφυγες προωθούνται και κατόπιν επιλέγουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πιο ελκυστική για τους ίδιους χώρα, αυτή (σ.σ.: η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα) δεν μπορεί να λειτουργήσει -και το μόνο θετικό, προσθέτει, είναι πως υπάρχει τώρα αυτή η διαπίστωση και θα αλλάξει η πολιτική.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται πως σχετικές συζητήσεις για αποστολή Αυστριακών στρατιωτών και αστυνομικών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ διεξάγονται με τα Σκόπια ήδη από την περασμένη χρονιά, όταν, όπως λέει, η Ευρώπη δεν έδειχνε καμία διάθεση να σταματήσει τους πρόσφυγες, και σημειώνει πως τώρα δεν είναι μόνον η Αυστρία πρόθυμη να αποστείλει στρατιώτες και αστυνομικούς, αλλά στις συνομιλίες του με τους ομολόγους του από τη Σλοβενία και την Κροατία διαπίστωσε και τη δική τους σχετική πρόθεση, ενώ κάτι τέτοιο κάνει ήδη η Ουγγαρία.

Κατά την άποψή του, η θετική επενέργεια ενός ενισχυμένου ελέγχου στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι ότι η Ελλάδα θα έδειχνε γρήγορα πρόθυμη να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια και να αλλάξει τη στάση της, ενώ θα περιοριστεί κάπως το κύμα των προσφύγων, καθώς οι άνθρωποι συρρέουν στην Ευρώπη για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους σε χώρες όπως η Αυστρία ή η Γερμανία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου