Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Όρμπαν: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη»


9/2/2016

Με φράχτες και τείχη θέλουν να απαντήσουν οι χώρες κατά μήκος της βαλκανικής οδού στην παράταση της προσφυγικής κρίσης. Αυστριακός ΥΠΕΞ: η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη.

Υπό πίεση χρόνου βρίσκεται η ΕΕ προκειμένου μέχρι το συμβούλιο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας να ανακοινώσει «καλές ειδήσεις» από το μέτωπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Ήδη αύριο (Τετάρτη 10/2) ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προτίθεται να δημοσιοποιήσει έκθεση στην οποία θα ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στις προσπάθειες οικοδόμησης κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων.


Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ στα Βαλκάνια

Ωστόσο, οι πραγματικά καλές ειδήσεις συνδέονται μόνο από το εάν μειωθεί δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού φτάνουν στα αυστριακά και γερμανικά σύνορα. Κάτι τέτοιο δεν διαγράφεται μέχρι τώρα. Έτσι, με δεδομένη την απόφαση της Αυστρίας να βάλει ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων, φαντάζει πλέον αναπόφευκτη η ενεργοποίηση του σχεδίου Β, που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των συνόρων των βαλκανικών χωρών μέσω των οποίων διήλθαν πέρυσι ένα εκατομμύριο πρόσφυγες προς τη βόρεια Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στις χώρες της περιοχής.

Ο κ. Κουρτς επανειλημμένα έχει υποστηρίξει την αποστολή στρατιωτών από χώρες της ΕΕ στη μεθόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων. Στη Σλοβενία ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ έκανε ανάλογη πρόταση μιλώντας πρόσφατα στο υπουργικό του συμβούλιο, με το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είχε άμεσα αποτελέσματα και θα ανακούφιζε από την παράτυπη μετανάστευση τις χώρες κατά μήκος της βαλκανικής οδού.


«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη»

Χθες, από το Σεράγεβο, ο Σ. Κουρτς πρότεινε ένα σχέδιο δράσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ποιο ακριβώς θα είναι το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου δεν αποκάλυψε ο αυστριακός υπουργός. Είπε πάντως ότι είναι «εντελώς λάθος» που η Ελλάδα άφησε τους πρόσφυγες να περάσουν στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία και απέκλεισε το ερμητικό σφράγισμα των συνόρων της χώρας του. «Εάν κλείναμε τα σύνορά μας θα φέρναμε σε δύσκολη θέση τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Υπέρ του σφραγίσματος των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με φράχτες και τείχη τάχθηκαν η Ουγγαρία και η Πολωνία. Σε συνάντηση με την Πολωνίδα πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντβο στη Βουδαπέστη ο Ούγγρος ομόλογός της Βίκτωρ Όρμπαν έκανε λόγο για μια νέα γραμμή άμυνας στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την Ευρώπη. Εάν εναπόκειτο σε μας τους κεντροευρωπαίους, θα είχαμε από καιρό αποκλείσει την περιοχή». Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δύο αυτές χώρες μαζί με την Τσεχία και τη Σλοβακία έχουν ταχθεί εναντίον την επιβολής ποσόστωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες τους.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου