Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Deutsche Bank: Νέα παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών;


6/2/216

Όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Deutsche Bank βρίσκεται σε δεινή θέση και κινδυνεύει με χρεοκοπία εντός του 2016. Πιο συγκεκριμένα:

• Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ζημιές €6 δις για το 2015

• Το κόστος των προβλέψεων για διαγραφή «τοξικών» στοιχείων του ενεργητικού της αγγίζει τα €10 δις.

• Σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με σταδιακή αποχώρησή της από τις αναδυόμενες χώρες και όχι μόνο.

• Η έκθεση της στις αναδυόμενες αγορές (Βραζιλία, Μεξικό, Ρωσία, Κίνα κ.αλ.) είναι τεράστια. Μόνο σε παράγωγα προϊόντα (derivatives) η συνολική αξία της θέσης της σήμερα ανέρχεται σε €55 τρις !!! Σημειωτέον, το ΑΕΠ της Γερμανίας είναι €2,7 τρις και όλης της Ευρώπης €14 τρις.

• Μετά το πρόστιμο μαμούθ $2,5 δις που της επιβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τις Αμερικάνικες και Βρετανικές αρχές για χειραγώγηση των επιτοκίων LIBOR, το Αμερικάνικο δημόσιο πριν λίγες ημέρες προέβη σε αγωγή εναντίον της για μη κάλυψη των υποχρεώσεών της προς ενυπόθηκα δάνεια ύψους $3,1 δις.

• Η μετοχή της έχει μειωθεί κατά 50% μέσα σε 3 μήνες. Κυμαίνεται σήμερα σε $15 δολάρια έναντι $30 τον Οκτώβριο 2015. Η σχέση τιμή μετοχής προς λογιστική αξία τράπεζας ανέρχεται σε μόλις 0,34. Δηλαδή οι επενδυτές υποθέτουν ότι τα 2/3 του ενεργητικού της είναι επισφαλή.

• Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από A- σε ΒΒΒ

• Τα ασφάλιστρα κινδύνου (τα περίφημα CDS) έχουν εκτοξευτεί για την περίπτωση της

Όλα αυτά μας θυμίζουν έντονα την ιστορία της Lehman Brothers.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις εδώ κι εδώ.

Πως μπορεί μια τράπεζα με ενεργητικό κοντά στα 2,5τρις να έχει τέτοια θέση σε παράγωγα;

Τα παράγωγα είναι συμβόλαια που πολλές φορές δεν εξασκούνται καθόλου και απλά λήγουν, δηλαδή οι τιμές τους είναι συχνά θεωρητικές. πχ η ντόϊτσε έχει αγοράσει ένα option που λέει ότι έχει δικαίωμα να αγοράσει χρυσό σε 1 χρόνο σε μια συγκεκριμένη τιμή. Μετά από ένα χρόνο η ντόιτσε κοιτάει την τιμή του χρυσού, και αν είναι ψηλότερη εξασκεί το συμβόλαιο και αγοράζει και κάνει ένα κέρδος (Δέλτα τιμής χρυσού μείον τιμής συμβολαίου επί ποσότητα), αν είναι χαμηλότερη το αφήνει να εκπνεύσει και δεν αγοράζει. Σε αυτή την περίπτωση έχει χάσει μόνο τα λεφτά που έδωσε για να αγοράσει το δικαίωμα (συμβόλαιο) αυτό. Κατά τη διάρκεια του χρόνου μπορεί επίσης να πουλήσει το δικαίωμα και αν η τιμή του χρυσού εκείνη τη στιγμή είναι ψηλότερη απ'το συμβόλαιο ή φαίνεται ότι θ'ανέβει κάποιος μπορεί να το αγοράσει, συνήθως στην τιμή Δέλτα εκείνη τη στιγμή.

Αυτά για μια κατηγορία παραγώγων, υπάρχουν πολλές. Επίσης αυτά για όταν η Ντόϊτσε είναι αγοραστής, γιατί μπορεί να είναι και εκδότης παραγώγου δηλ να βγάλει ανακοίνωση (συνήθως πίσω από κλειστές πόρτες για διαλεχτούς παίχτες) ότι εκδίδω παράγωγο για το χρυσό, ένα χρόνο, τάδε τιμή, μίνιμουμ ποσότητα τάδε, ποιός θέλει. Δες το The Big Short να δεις πώς o Christian Bale διαπραγματευόταν πόρτα-πόρτα με τις τράπεζες να φτιάξουν ένα παράγωγο που δεν υπήρχε ειδικά γι'αυτόν για να σορτάρει τις τιμές των ακινήτων πριν το κρας του 2008. Επίσης δες ότι τελικά όταν έγινε το κρας και το παράγωγο γύρισε υπέρ του πώς η τράπεζα αρνιόταν για μήνες να το αποτιμήσει σωστά και να τον πληρώσει, και το κράτος έκανε τον κινέζο, σημαντικό κι αυτό.

Αν τα βάλεις λοιπόν όλα αυτά τα παράγωγα σε ένα σύνολο για να δεις τελικά πόσο μας έχει χώσει μέσα μια τράπεζα με τα παράγωγά της είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις άκρη γιατί η αποτίμηση τους γίνεται με βάση εκτίμηση μελλοντικών τιμών διαφόρων commodities (χρυσό, πετρέλαιο κλπ) σύμφωνα με περίπλοκα μοντέλα. πχ κοίτα με τι μοιάζει το μοντέλο Black Scholes


Ανάλογα το τι είναι το λογιστικό πρότυπο εκείνη τι στιγμή και τί είναι το παράγωγο μπορεί η αποτίμηση στο ισολογισμό (αυτό που μπαίνει στα 55 τρις) να γίνει και με βάση την αξία του commodity και όχι το πόσο μπορεί να βγάλει ή να χάσει τελικά η τράπεζα. Δηλαδή μια τεράστια θεωρητική τιμή.

TLDR: Είναι περίπλοκο φίλε, ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι παίζεται ακριβώς, και μάλλον δεν είμαι σε αυτούς ή ο καταλληλότερος να το εξηγήσει. Αλλά μεγάλο κομμάτι από αυτό το ποσό δεν είναι πραγματικό, το πόσο είναι τελικά το πραγματικό είναι πολύ δύσκολο να το προσδιορίσεις.

Να δώσω κι ένα παράδειγμα μπας και το παλέψω λίγο καλύτερα

Aυτό είναι ένα απόσπασμα απ'τις οικονομικές καταστάσεις της DB, από λίγο παλιότερα (2013) και δείχνει το συνολικό άνοιγμα της DB σε παράγωγα, σε εκ ευρώ.


Πες ότι η DB παίρνει σήμερα ένα παράγωγο future (το οποίο είναι υποχρεωτικό συμβόλαιο, δεν είναι option που μπορείς να μην το εξασκήσεις αν δε σε συμφέρει) που λέει ότι θα αγοράσει κάποια δις χρυσό σε ένα χρόνο από τώρα, αλλά σε σημερινές τιμές, πες ότι βγαίνει 10 δις χρυσός. Αν μέσα σ'αυτό το χρόνο η τιμή του χρυσού ανέβει λίγο, αγοράζει τον χρυσό, τον ξαναπουλάει αμέσως στις τρέχουσες τιμές και βγάζει 500εκ. Αν η τιμή έχει πέσει λίγο κάνει το ίδιο και χάνει 500 εκ.

Πές λοιπόν ότι κάνεις ισολογισμό λίγο πριν γίνει αυτό, και φαίνεται ότι μάλλον θα χάσει 500 εκ. Σ'αυτή την περίπτωση τα 10 δις χρυσός που πρέπει να αγοράσει μπαίνουνε στη στήλη με το κόκκινο άθροισμα στη μέση, τα 500εκ στη στήλη με το κόκκινο άθροισμα δεξιά.

Όταν λέει λοιπόν το άρθρο ότι το άνοιγμα είναι 55 τρις, στο μεσαίο νούμερο αναφέρεται, αλλά κατά κάποια έννοια το πραγματικό άνοιγμα είναι αυτό δεξια. Το οποίο είναι κι αυτό τεράστιο νούμερο αλλά τουλάχιστον είναι δις, όχι τρις.

Αυτά στην περίπτωση των futures, η λογιστική απεικόνιση των CDS είναι διαφορετική, των options διαφορετική και πάει λέγοντας, αλλά σε κάθε περίπτωση τα 55 τρις τις περισσότερες φορές είναι η αξία του οχήματος που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να βγάλουν λεφτά, όχι το πραγματικό τους άνοιγμα.

Θα μου πεις γιατί, δεν μπορεί θεωρητικά η τιμή του χρυσού να πάει μηδέν και να χάσει η DB και τα 10δις που πρέπει να πληρώσει βάση συμβολαίου; ε μπορεί, αλλά δεν πρόκειται.

Εκείνο που τους αγχώνει όλους είναι ότι η DB όντως παίζει με συμβόλαια τρις ευρώ, και αυτά τα δις του ανοίγματος δεξιά που λέμε έχουν υπολογιστεί με κάτι κουφές φόρμουλες Black Scholes και κάτι λογιστικούς υπολογισμούς που δεν καταλαβαίνει κανείς, και φοβούνται μήπως στην πραγματικότητα το νούμερο είναι 2πλάσιο, 3πλάσιο, 10πλάσιο. Ειδικά όταν οι παγκόσμιες αγορές των commodities κλπ δεν πάνε καλά, οπότε μπορεί και οι αποτιμήσεις αυτών των συμβολαίων να αλλάξουν απότομα. Το πρόβλημα είναι δηλαδή ότι λίγοι καταλαβαίνουν τη δυναμική αυτών των αριθμών γιατί μπορεί να είναι αθροιστική, πολλαπλασιαστική, ή και εκθετική σε κάποιες περιπτώσεις.

'Οτι έχει ξεφύγει έχει ξεφύγει το πράγμα, τα νούμερα είναι τόσο εξωπραγματικά και περίπλοκα που τρομάζουν και αυτούς που στήριξαν το σύστημα πολιτικά. Φοβάται δηλαδή πχ η Μέρκελ ότι οι μόνοι που τα καταλαβαίνουν είναι κάτι φυτά μπροστά σε ένα πισί, και μια μέρα θα βγει το φυτό απ'το υπόγειό του και θα της πει "Θείτσα έκανα μια μαλακία, πρέπει να πουλήσεις τη Bαυαρία"

Τώρα το τί αξία παράγουν όλα αυτά και τι θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχουν τι να σου πώ... είναι τόσο αλληλένδετα όλα που δε μπορείς ούτε και να φανταστείς πως θα είναι ο κόσμος αν τα ξεριζώσεις. Πατώνει ξέρω γω η κτηματαγορά στο Σαν Φρανσίσκο και μετά από 7 χρόνια σου κλείνουν εσένα το ΑΤΜ στην ελλάδα.

Τέλος πάντων δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το πολύ πολύ η ευρώπη της αλληλεγγύης να στηρίξει και αυτή την κολώνα της οικονομίας με καμμιά ενισχυσούλα 1-2 τρις. 3-4 χιλιάρικα φόρος ανά άτομο βγαίνει (και τα παιδιά φόρο, ετσι; μην ξεχνάμε τα παιδιά, αλλιώς βγαίνει παραπάνω), μην είστε τσίπιδες. Το πραγματικό ρίσκο είναι πάλι λόγω της γραφειοκρατίας και του κράτους , ότι δηλαδή μπορεί να καθυστερήσει ο Σόϊμπλε με τη Μέρκελ να δώσει την ενίσχυση, με κάτι κοινοβούλια και να έχουμε καμμιά ύφεση.

Πάντως δεν είναι να μπλέξεις με το κράτος, σου βγάζουν την πίστη για κάτι ψωροτρις.

Από τον  Chilloutbuddy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου