Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Deutsche Bank: Η ανάσα στο ταμπλό και τα σχέδια επαναγοράς ομολόγων


10/2/2016

Η ανάκαμψη των μετοχών της γερμανικής τράπεζας και το πλάνο επαναγοράς ομολόγων. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε και του CEO της Deutsche. Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές. Οι φόβοι για τη διασύνδεση των τραπεζών και την εξάπλωση του κινδύνου.

Οι μετοχές της Deutsche Bank οδήγησαν σε ανάκαμψη τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών την Τετάρτη, καθώς οι κυνηγοί ευκαιριών ξαναμπήκαν στις αγορές μετά το πρόσφατο βάρβαρο sell-off στον τομέα.

Η μετοχή της Deutsche ήταν πάνω μέχρι και 14% στην προσυνεδρίαση. Η ανάκαμψη ακολούθησε ένα ρεπορτάζ των FT πως η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας σκέφτεται να επαναγοράσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της.

Υπήρχαν άνοδοι σε όλο τον κλάδο την Τετάρτη. Η UniCredit ανέβηκε 11% στο Μιλάνο, η Société Générale ανέβηκε 6,8% στο Παρίσι και η HSBC ήταν πάνω 1,2% στο Λονδίνο.

Η Deutsche Bank εξετάζει ένα σχέδιο έκτακτης επαναγοράς senior bonds, όπως ανέφεραν στους FT άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο. Ο τράπεζες μπορούν να παράγουν κεφαλαιακά κέρδη μέσω επαναγοράς ομολόγων με έκπτωση στην ονομαστική αξία τους.

Το σχέδιο επαναγοράς δεν είναι πιθανό να περιλαμβάνει τα λεγόμενα CoCos (contingent convertible bonds), τα οποία, μαζί με τις μετοχές της τράπεζας, έχουν γίνει στόχος ενός «βάρβαρου» sell-off από τους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, και ο Τζον Κράιαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche, προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Τρίτη τους φόβους της αγοράς. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «δεν ανησυχεί» για την τράπεζα, ενώ ο κ. Κράιαν είπε ότι η θέση της Deutsche είναι «απόλυτα σταθερή».

Οι επενδυτές σε μετοχές τραπεζών έχουν ταραχτεί από την προοπτική τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλότερα από την περυσινή χρονιά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Την Τρίτη, η Ιαπωνία έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία με ένα υπό του μηδενός επιτόκιο στο 10ετές χρέος. Το σύνολο των κυβερνητικών ομολόγων που διαπραγματεύονται με αρνητικές επιδόσεις άγγιξε το νέο peak έξι τρισ. δολαρίων.

Ευρύτερες ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν συμπέσει με πιο συγκεκριμένα ερωτήματα για το εκκολαπτόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Deutsche.

Η νευρικότητα στην αγορά έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής της πρόσφατης ιστορίας της. Ο γερμανικός όμιλος επεκτάθηκε ραγδαία τις δύο τελευταίες δεκαετίες, εξαγοράζοντας τις Morgan Grenfell και Bankers Trust, στην προσπάθεια να προκαλέσει τους αμερικανικούς ομίλους μεταξύ των κορυφαίων στην παγκόσμια επενδυτική τραπεζική.

Ωστόσο, η Deutsche έβαλε ένα όριο σε αυτή τη στρατηγική τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ανακοίνωσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης ενώ περιέκοπτε θέσεις εργασίας, πουλούσε περιουσιακά στοιχεία και αποσύρθηκε από 10 αγορές.

Αφού οι μετοχές της τράπεζας έχασαν το 9,5% της αξίας τους τη Δευτέρα και τα CoCos της δέχθηκαν πιέσεις, η Deutsche εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές πως μπορεί να πληρώσει τα κουπόνια στο υβριδικό κεφάλαιο, τα οποία λήγουν τον Απρίλιο.

Η Deutsche Bank έχει μεγάλο εύρος για μια επαναγορά ομολόγων, με αποθεματικά ρευστότητας 220 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει εκατοντάδες senior bonds σε εκκρεμότητα, με μια συνολική αξία περίπου 50 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με την εταιρία.

Tα CDS (credit default swap) σε ευρώ διαπραγματεύονταν στις 242 μονάδες βάσης την Τρίτη -το υψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη της κρίσης της ευρωζώνης το 2011.

Η Deutsche έχει επίσης πέντε δισ. ευρώ χρέους σε μορφή ομολόγων (additional tier 1 ή CoCos), έξι δισ. ευρώ σε χρέος (tier 2) και πέντε δισ. σε legacy tier 1.

Ένα ομόλογο (CoCos) αξίας 1,75 δισ. ευρώ με ένα κουπόνι 6% διαπραγματευόταν στο 0,71 ευρώ την Τρίτη.

Αντίθετα, ένα senior bond χωρίς εξασφαλίσεις που λήγει σε πέντε χρόνια, διαπραγματευόταν στα 97,5 cents του δολαρίου.

Ο Nicolas Ziegelasch, επικεφαλής έρευνας για τις μετοχές στην Killik, τόνισε πως το εύρος της εξάπλωσης του φόβου για τη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αγορές καθιστά «δύσκολο το να πούμε αν αυτή η άνοδος θα διαρκέσει».

Ανέφερε ότι οι ανησυχίες έχουν φτάσει «από τα εταιρικά ομόλογα των τραπεζών μέχρι τα CDS, μέχρι τις μετοχές» και πρόσθεσε: «Ένα μέρος αυτού του μεταδοτικού φόβου εγκατέλειψε την αγορά σήμερα, αλλά η ανησυχία θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψει σχετικά με το πόσο διασυνδεδεμένες είναι όλες οι τράπεζες -επομένως και η ελάχιστη αίσθηση κινδύνου αντισυμβαλλομένου μπορεί να αναπαραχθεί ευρέως.

Αλλά οι τράπεζες είναι πολύ ισχυρότερες τώρα απ' ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης -έχει συγκεντρωθεί πολύ κεφάλαιο, οι ισολογισμοί είναι πολύ πιο υγιείς. Αν η αγορά καταλήξει να διατηρήσει την πίστη της μέσα σε όλα αυτά, η πώληση αυτή την εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί παράλογη».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου